Foto: Wikimedia CC -Ivan T.

Princess Cruises har tillsatt en utredning för att ta reda på vad som egentligen hände när kryssningsfartyget Star Princess påstås ha negligerat att hjälpa tre nödställda fiskare. Två av dem dog.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det hela utspelade sig i Stilla Havet utanför Panamas kust i mars. De tre unga männen hade gett sig ut på en fisketur den 24 februari och lyckats fånga en hel del fisk. Motorn på deras tre meter långa båt gick dock sönder och de drev till havs utan kommunikationsutrustning, skriver huffingtonpost.com.

De första dagarna kunde de leva på vatten de hade och den fångade fisken men den ruttnade snart. Vattnet tog slut och solen sken obarmhärtigt. Den äldsta av de tre dog efter drygt två veckor och den yngste fem dagar senare. Dödsorsak var uttorkning, brännskador av solen och värmeslag.

18-årige Adrian Vasquez var också nära att dö när det plötsligt började regna så att han kunde fånga upp åtskilliga liter vatten. Han lyckades också fånga lite fisk som fick ätas rå. Efter 28 dagar till sjöss hittades Vasquez av ett större fiskefartyg i närheten av Galapagosöarna, mer än hundra mil från den plats där fisketuren startat.

Nu har det kommit fram att fågelskådande passagerare ombord på Star Princess fick syn på de unga fiskarna några kilometer bort. Det var uppenbart att de hade problem då man viftade med med en röd t-shirt och en orange flytväst, skriver eturbonews.com. Fågelskådarna kontaktade besättningen och amerikanska kustbevakningen men kryssningsfartyget stannade inte.

Detta var den 10 mars, samma dag som den första av fiskarna dog. Uppenbarligen gick något fel i meddelandekedjan och uppgiften om passagerarnas upptäckt ska aldrig ha nått kryssningsfartygets kapten. Om det gjort det och kapten medvetet negligerat uppgifterna skulle han kunna stämmas för brott mot internationell sjölag.

Princess Cruises tillhör världens största kryssningskoncern, Carnival Corporation, som har dubbelt så många fartyg som det näst största kryssningsrederiet, Royal Caribbean Cruises. Nu har man alltså lovat att grundligt undersöka vad som egentligen hände och varför ingen räddningsaktion inleddes.

Mats Montner

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report