Foto: Hans Olav Nyborg

Norwegians omsättning för årets första kvartal uppgick till 2,36 miljoner norska kronor, en ökning på 25 procent jämfört med samma period föregående år. Det höga oljepriset bidrog starkt till ett nettoresultat efter skatt på -286 miljoner norska kronor.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Trots 15 procent högre bränslepriser än föregående år bidrog en allt nyare och mer effektivare flygplansflotta, isolerat sett, till en betydlig bränslebesparing jämfört med samma period föregående år.

Mer än 3,6 miljoner passagerare flög med Norwegian under årets första kvartal, 19 procent fler (600 000) än under samma period föregående år. Kabinfaktorn ökade med 3 procentenheter till 77 procent.

– ”Årets första kvartal är säsongsmässigt ett svagt kvartal och har i år varit speciellt utmanande på grund av det höga oljepriset. Vi har också relativt höga engångskostnader i förbindelse med återleveranser av äldre flygplan. Utskiftning av flygplansflottan är dock en investering som betyder mycket för oss i framtiden. På den positiva sidan har vi god passagerartillväxt och hög kabinfaktor”, säger Norwegians VD och Koncernchef Bjørn Kjos.

– ”Utskiftningen av flygplansflottan, till allt fler nya och mer bränslesnåla flygplan, gör oss mer robusta mot höga oljepriser. Under första kvartalet bidrog fler effektiva flygplan till en bränslebesparing på 25 miljoner norska kronor jämfört med samma period föregående år”, säger Kjos.

Utvalda nyckeltal för januari-mars 2012 (jan-mars 2011)
Antal passagerare: 3,65 miljoner (3,1)
Omsättning: 2,36 miljarder norska kronor (1,9)
Kabinfaktor: 77 procent (74)
EBITDAR: -252 miljoner norska kronor (-230)
EBITDA: -497 miljoner norska kronor (430)
EBIT: -575 miljoner norska kronor (-495)
EBT: -398 miljoner norska kronor (-406)
Nettoresultat: -286 miljoner norska kronor (-293)

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report