Rovdjursturism

Tor 26 apr, 2012 - 21:22

Photo: Lars Gabrielsson. Moose at dusk

Naturens skatt

Skåda havsörn eller en skygg björn. Allt fler utländska turister kommer till Sverige för att ta del av unika upplevelser i den svenska naturen. Hur ser framtiden ut inom rovdjursturismen? Möt arrangörerna som arbetar för en ökad aktivitet i våra svenska skogar.

TEXT: ANNA HENRIKSSON

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Nu vill man skåda vilda djur även i Sverige. Vår mest typiska gäst har redan sett tigrar i Indien och elefanter i Kenya, säger Marcus Eldh, vildmarksguide på WildSweden när vi talas vid.

Sedan 2003 förmedlar Marcus naturupplevelser som älg- och vargsafari på olika platser i Mellansverige. 60 procent av gästerna är utländska besökare och majoriteten kommer från ett europeiskt land. Från starten har gäster från totalt 75 länder upplevt safariturer i hans regi. Förra året kom cirka 700 gäster under perioderna januari till mars och maj till september. Typiska gäster är vuxna par utan barn. 

Marcus Eldh - Foto: Mikaela Larm
– Vi är på rätt väg och det är mycket internationell press som skriver om oss. Här i Sverige har man börjat förstå att vi inte bara kan marknadsföra en vandringsled, fiskesjöar eller vacker natur. Det krävs produkter som sticker ut för att locka internationella gäster. WildSweden har en väldigt smal målgrupp och vi konkurrerar med safariresor världen över, förklarar Marcus.

Älg har de sett på varje älgsafari sedan start. Förra året såg man varg på var femte vargsafari. Hör dem yla gör man 80 procent av gångerna. Fyra av fem gäster som bokat björnsafari fick chansen att se björn. Hittills har de inte använt sig utav åtel men kommer att börja använda saltsten och havre vid skådning av älg och rådjur.

– Vi har många utländska naturfotografer på besök. Ett bra fototillfälle kommer inte så lätt. Den åtling som vi utför är inget som vi ser påverkar djuren. Ett möte är positivt då det ökar kunskapen om djuren. Vi är långt ifrån bebyggelse och flera safariturer görs utan åtel.

Utmaningen när det gäller viltskådning är inte djuren i sig. Det svåra är att hitta gästerna och jobba med de människor som kommer, anser Marcus. Fler guider till ett ökat antal små kvalitativa grupper är ett mål. Ett annat att vara verksam under större delar av året och i större delar av landet.

Foto: Glenn Mattsing

Arrangörer inom viltskådning anser sig öka förståelsen om naturen och dess djurliv, och en hållbar turism är nyckelord inom branschen. Allemansrätten följs självfallet – inte störa och inte förstöra är det som gäller. I slutet av mars ägde en mässa för hållbar utveckling, Eco Now 2012, rum i Stockholm. På plats bland utställarna fanns WildSweden och Vargas Vildmarkslodge, de samarbetar när det gäller björnsafari.

– Vi har bara börjat förstå innebörden av Sveriges natur. Tystnaden, rent vatten, ren luft och de vilda djuren. Det är något som vi måste värna om. Våra gäster bär med sig ny förståelse för natur, djurliv och dess förutsättningar när de åker hem, säger Håkan Vargas, som driver Vargas Vildmarkslodge och Svensk rovdjursturism tillsammans med sin fru Eva Vargas.

Håkan och Eva Vargas, Vargas Vildmarkslodge

Björnsafari är Vargas specialitet. I ett komfortabelt gömsle mitt i skogen i Hälsingland får en grupp på åtta personer plats. Det finns ingen garanti men ungefär 85 procent får se björn. Precis som WildSweden använder de sig av vegetabilisk åtel och anser inte heller att det påverkar de vilda djuren negativt.

– En björn stannar inte på ett och samma ställe oavsett om den hittar mat. Den patrullerar sitt område, man ser den kanske fem kvällar i rad, sen är den borta i tre till fyra veckor.

Störst utmaning för viltskådningsturismen är jakten, anser Håkan. Alla rovdjur är fredade i Sverige idag. Licensjakt eller skyddsjakt kan Naturvårdsverket, och i vissa fall länsstyrelser, besluta om när det gäller rovdjur som orsakar problem eller i förebyggande syfte. För Håkan Vargas har jakt på björn ägt rum bara några kilometer från deras gömsle.

– Vår näring, viltskådning i skog och mark, är så liten i jämförelse med andra aktörer som jägarkåren. Men försvinner chanserna till att se björn så dör vår verksamhet ut. Vi är beroende av att skog och mark tillåts vara öppen och att djuren får leva. Annars försvinner det unika med vår svenska natur, just det som internationella turister söker under sin vistelse, säger Håkan.

Efterfrågan på orörd natur och vildmark stiger i samband med ett ökat miljötänkande. Både WildSweden och Vargas Vildmarkslodge har tilldelats kvalitetsmärket Naturens Bästa. Målet är bland annat att öka människors respekt, kunskaper och fascination för vårt svenska djur- och fågelliv. Ulf Lovén, ordförande i Svenska Ekoturismföreningen och som står bakom kvalitetsmärket Naturens bästa skriver i en debattartikel på Sverigesradio.se att naturupplevelser och rovdjursturism är en mycket efterfrågad profil för länder internationellt.

”Detta är förmodligen de hetaste, mest välbetalande och därmed tydligast positionerande upplevelserna en nordlig destination kan addera”.

60 miljoner
Regeringen satsar 60 miljoner kronor på besöksnäringen i Sverige. Syftet är att stärka och utveckla hållbara turistdestinationer under en tre-årsperiod. Det ligger i linje med den nationella strategin där besöksnäringen i Sverige har som mål att fördubbla sin omsättning till år 2020. Fram till 2 maj går det att ansöka om medel hos Tillväxtverket.

Naturens bästa
Bakom kvalitetsmärket Naturens Bästa står Svenska Ekoturismföreningen och VisitSweden. Målet är kvalitetssäkrade och miljöanpassade naturresor, samt att lyfta Sverige som destination inom ekoturism internationellt. Arrangörer som bedriver viltskådning och har tilldelats kvalitetsmärket bedriver den på ett sätt som ökar människors respekt, tolerans, glädje, kunskaper och fascination inför vårt djur- och fågelliv. Att inte störa, hota eller trakassera djuren eller på något sätt påverka deras naturliga beteende eller föryngringsförmåga är en självklarhet.
www.naturensbasta.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report