Foto: Motala kommun

När Göta kanal öppnar portarna den 4  maj finns 250 evenemang och aktiviteter på programmet inför sommarsäsongen 2012. Aldrig tidigare har fokuset på familjeturism varit större.

Omkring 25 procent av alla besökare längs Göta kanal är familjer. Därför har det i år varit viktigt att fokusera på just denna gruppen besökare, både med tanke på aktiviteter och upplevelser.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– ”Det finns inte många destinationer där tre generationer kan ha roligt tillsammans. Vårt mål är att alla åldersgrupper ska trivas vid kanalen, för det är den viktigaste förutsättningen för en lyckad familjesemester”, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på AB Göta kanalbolag.

Därför satsar Göta kanal i år på en mängd aktiviteter och arrangemang längs vattenvägen genom Sverige. Mer än 250 kulturarrangemang står på programmet, bland annat Göta Kanal Rock den 14-18 augusti, allsångskvällar i Karlsborg och Brådtom sluss, familjefestival i Töreboda, veteranfordonsträffar i Hajstorp och vis- och körfestival i Sjötorp. Dessutom finns det en rad konstinstallationer längs kanalen, något som gör Göta kanal till en enda lång konstutställning.

Cykel och båt populärt
Dagstur med passagerarbåt på kanalen, samt cykelturer och cafébesök, är fortfarande bland de mest populära aktiviteterna på Göta kanal.

– ”Vår undersökning visar att cykling i kombination med en båttur är en vinnare bland olika åldersgrupper. Andelen besökande som cyklar längs kanalen har ökat från 22 till 28 procent sedan 2003”, berättar Anna Meyer.

Utvecklas för olika besökare
Andelen besökare med husbil och husvagn har tredubblats sedan 2003. I år öppnar Göta kanalbolag ännu en ny ställplats vid Borenshults slusstrappa i Motala. Nu finns det sammanlagt 120 ställplatser i flera gästhamnar längs kanalen.

För båtturisterna har servicen längs Göta kanal förbättrats. Kanalbolaget har byggt hela 400 meter nya bryggor längs kanalen och servicen i flera gästhamnar utökas med nya elplatser och vattenposter på bryggorna. Karlsborgs gästhamn har fått hela 25 nya gästplatser inför säsongen 2012.

En annan nyhet är att man från i år kan segla både Göta kanal och Trollhätte kanal med fritidsbåt på en biljett, från Mem till Göteborg. Det har blivit möjligt genom ett samarbete med Sjöfartsverket och syftet är att förenkla båtresan från kust till kust.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report