Foto: Rezidor Hotel Group

Hotell- och restaurangfacket (HRF) har varslat om strejk på 11 hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt berörs 1080 anställda.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Förhandlingarna i årets avtalsrörelse inom hotell och restaurang har strandat. Parterna har olika åsikt om hur stort lönepåslag som krävs och vissa andra punkter som anställningsvillkor. Arbetsgivarsidas organisation Visita menar att facket kräver alltför stora löneökningar och HRF kräver bland annat tryggare anställningsformer. Når inte parterna en överenskommelse träder konflikten i kraft den 8 juni.

– ”I vår servicebransch borde arbetsgivarna värdera personalen högt – den är deras viktigaste resurs. Men arbetsgivarorganisationen Visita vill ha frysta minimilöner och inte förändra något när det gäller de otrygga anställningarna. Vi har inte haft en seriös förhandling, så nu måste vi dessvärre varsla om strejk för att komma framåt”, säger Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket i ett pressmeddelande.

Enligt Visita avvisade HRF ett förslag att kalla in medlare och sedan den 8 maj har förhandlingarna legat nere. Strejkvarslet innebär nu att medlare kopplas in förhandlingarna förs vidare.

– ”Nu kopplas medlarna in och då får vi äntligen fortsätta förhandlingarna. Vi har tappat drygt två veckor i värdefull förhandlingstid i onödan som vi nu måste försöka ta igen. Vi hoppas givetvis att vi nu med medlarnas hjälp ska kunna komma överens med HRF och slippa en konflikt”, säger Visitas vd Eva Östling Ollén i ett pressmedelande.

Hotell och restauranger som omfattas av varslet:

Gothia Towers och Svenska Mässan, Göteborg
Hotel Radisson Blu Scandinavia, Göteborg
Hotel Elite Park Avenue, Göteborg
TGI Fridays Kungsträdgården, Stockholm
Radisson Blu Vasagatan, Stockholm
Stockholm Fisk Vasagatan, Stockholm
Hotel Nordic Sea, Stockholm
Hotel Nordic Light, Stockholm
Hotel Radisson Blu, Malmö
Hotel Hilton, Malmö
Hotel Jägersro, Malmö

SENASTE NYTT

ANNONS: