Foto: SCR - Rob Vanstone

En helt färsk undersökning gjord av Yougov på uppdrag av SCR (Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation) visar att 55 procent av svenskarna kan tänka sig att åka på tältsemester och i åldern 18-34 år är det hela 77 procent som är intresserade.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det är sista-minuten som gäller för den här typen av resa, hela 83 procent planerar tältsemestern en månad i förväg eller kortare och 7 procent planerar inte alls. Många förknippar nog campingboendet med husvagn, men för en del är tält fortfarande det rätta sättet att uppleva Sverige.

På svenska campingplatser finns det tältplatser med all tänkbar bekvämlighet och förra året hade campingplatserna 900 000 gästnätter i tält. En av fördelarna med att bo i tält är att resan inte behöver planeras i förväg, det finns nästan alltid ledig plats även på de mest populära campingplatserna.

– ”Det här är sista-minuten när det är som bäst. Du kan kolla på väderprognosen och åka dit där solen skiner, ta med ett tält och nästan garanterat få plats på en fin campingplats. Billigt och enkelt, nära naturen som vi svenskar gillar och ändå med all service som finns på en modern campingplats”, säger Lars Isacson, vd SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Restaurangbesök lyxar till tältsemestern
Allt fler campinggäster njuter av lyxliv även på semestern, och det går att få även i tält. Moderna tält kan fås i modeller med flera rum och ståhöjd så man slipper krypa och huka sig. Det klassiska spritköket verkar ha gjort sitt, eftersom 41 procent av svenska folket tycker att restaurangbesök lyxar till tältsemestern. Och liggunderlagens tid kanske också är slut när 23 procent anser att luftmadrass och sidenlakan toppar en lyxig semester. Stockholmare har ett eget sätt att förgylla tältsemestern, hela 20 procent av dem vill ta med champagne och ishink, mot 10 procent av hela befolkningen.

Naturupplevelse med bra service
Att svenskar är ett naturälskande folk är inget nytt och det präglar också vårt val av semester. I undersökningen uppger 40 procent av svenskarna att det bästa med tältsemestern är att man kommer nära naturen. Nära var fjärde svensk (23 procent) tycker att det är en fördel att det är billigt. En veckas tältplats på campingplats kostar cirka mellan 700 och 2500 kronor.

Hälften av svenskarna (48 procent) anser att det som gör tältsemestern lyckad är fräscha duschar i servicehuset. Många uppskattar också att campingplatsen har bra service (35 procent) och att det är bra grannar (27 procent). Familjer med barn i skolåldern har också en förkärlek för badplatser, av dem anser 27 procent att badplats eller pool gör tältsemestern lyckad, mot 17 procent av hela befolkningen.

– På campingplatsen kan du få precis den semester du vill. Det finns vildmarkscampingar där du kan ha en semester i totalt lugn och ro och inte märka dina tältgrannar. Men det finns också resorter med barnklubbar, after beach och aktiviteter i princip dygnet runt. Det är bara att välja, säger Lars Isacson, vd SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Vem är det då som bestämmer var tältet ska stå på campingplatsen? Det är det lite delade meningar om. 39 procent av männen anser att det är de själva som bestämmer var tältet ska stå, men det håller bara 12 procent av kvinnorna med om. Trots allt verkar det fortfarande vara konsensus som råder i det demokratiska Sverige, eftersom 52 procent anser att hela familjen/sällskapet tillsammans bestämmer var tältet ska stå.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report