Rekordtillväxt för Airbnb

Tis 19 jun, 2012 - 14:06

Foto: Mats Montner

Det har blivit populärt för privatpersoner att hyra ut sina bostäder – och att hyra andras, det visar de senaste tillväxtsiffrorna från Airbnb som nu står för över 10 miljoner bokade nätter privatpersoner emellan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Vid samma tid för ett år sedan hade Airbnb ännu inte uppnått 2 miljoner bokade nätter. Under vintern 2012 passerade sajten 5 miljoner bokade nätter och öppnade tio kontor över hela världen. Nu, bara fem månader efter att sajten nådde 5 miljoner bokade övernattningar, har Airbnb nått 10 miljoner bokade nätter.

– ”Airbnb använder internets styrkor till att föra samman människor i den verkliga världen”, säger chefen för Airbnbs Nordenkontor, Ole Ruch. ”10 miljoner bokade nätter betyder att Airbnb har fört samman människor på ett sätt som inte har förekommit tidigare. Några år framåt i tiden kommer vi att se tillbaka på detta som en milstolpe i utvecklingen av trenden collaborative consumption*, som skapar nya möjligheter för människor i alla delar av världen.”

Varje dag slår Airbnbs användare nya rekord i antalet bokningar. Denna tillväxt betyder att ett stigande antal Airbnb-värdar i Sverige blir en del av collaborative consumption-rörelsen, genom att de hyr ut sin extraplats. Frank Karlberg, som hyr ut sin privatlägenhet i Stockholm genom Airbnb, säger:

– ”Att hyra ut till andra privatpersoner och att dela med sig upplever jag bara som positivt, dessutom tjänar jag bra extrapengar och får träffa nya spännande människor. En del av dessa har jag fortfarande kontakt med. I stort är det också spännande att få vara en del av collaborative consumption-rörelsen som växer fram just nu.”

Förutom 10 miljoner bokade nätter uppvisar Airbnb också följande exempel på tillväxt:

– Airbnb har över 200 000 tillgängliga boenden över hela världen

– Bara i Europa är antalet hyrbara boenden uppe i över 95 000

– Som ett resultat av en ökad efterfrågan öppnade Airbnb i januari kontor i Köpenhamn, London, Paris, Barcelona, Milano och Moskva

– I april öppnade Airbnb också ett sydamerikanskt huvudkontor i São Paulo och har nu över 20 000 boenden i Mellan- och Sydamerika

– I Sverige har det hittills bokats över 35 000 nätter, vilket utgör en tillväxt på 750 procent jämfört med samma tid förra året

– Efterfrågan på övernattningar med Airbnb i Sverige har stigit med 570 procent inom loppet av det senaste året.

Airbnb har vuxit med snabb hastighet:

– Under 2008 bokades en övernattning om dagen på Airbnb

– Under 2009 bokades en övernattning var femte minut på Airbnb

– Under 2010 bokades en övernattning varje minut på Airbnb

– Under 2011 bokades en övernattning var 10:e sekund på Airbnb

Och nu under 2012 bokas en övernattning varannan sekund på Airbnb. Medan du har läst detta har det bokats en veckas semester på Airbnb.

* Collaborative consumption är en trend som innebär att människor delar på exempelvis bilar, lägenheter och pennor för att dra nytta av resurser på ett mer effektivt sätt.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report