Foto: Ryanair

Ryanair försöker återigen att ta över det irländska flygbolaget Aer Lingus. Det irländska lågprisbolaget har tidigare två gånger försökt ta över det reguljärflygbolag där man redan äger knappt 30 procent av aktierna.

Nu är alltså Michael O’Leary och hans framgångsrika men kontroversiella lågprisflygbolag ute på erövringståg igen. Man erbjuder aktieägarna i Aer Lingus 1,30 euro per aktie vilket innebär en premie på 38 procent mot nuvarande aktiekurs. Ryanairs mål är att överta minst 50 procent av aktierna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Om aktieägarna skulle vara intresserade är det ändå tveksamt om affären skulle gå igenom. EU-kommissionen har tidigare stoppat ett liknande försök från Ryanair med hänvisning till att det skulle förhindra konkurrens på trafiken mellan Irland och Storbritannien. Redan det faktum att Ryanair äger 30 procent av Aer Lingus har sett som tveksamt av brittiska konkurrensmyndigheter.

Alldeles nyligen erbjöd då Ryanair sin aktiepost i Aer Lingus till försäljning. Även irländska staten som äger 25 procent av aktierna i Aer Lingus ännu inte kommenterat det senaste budet men har tidigare varit emot Ryanairs inblandning i det ekonomiskt svajiga flygbolaget. Även Etihad Airways äger 3 procent av Aer Lingus.

– ”Budet innebär en klar möjlighet till att slå ihop Aer Lingus med Ryanair och skapa en stark irländsk flygbolagsgrupp som skulle vara konkurrenskraftig gentemot andra europeiska flygbolagsgrupper”, kommenterade Ryanairs vd Michael O’Leary.

Hur det går med denna senaste vändning i förhållandet mellan de två irländska flygbolagen återstår att se och konkurrensmyndigheterna ser nog tveksamt på det. Med tanke på de sammanslagningar som på senare tid skett inom europeiskt, och inte minst brittiskt, flyg är kanske tanken på en sammanslagen och livskraftig irländsk flygbolagsgrupp inte så dum ändå.

Mats Montner

SENASTE NYTT

ANNONS: