Hälsingegårdar blir världsarv

Mån 2 Jul, 2012 - 12:05

Foto: Wikimedia CC - Catasa

Under söndagen blev det klart att Hälsingegårdar i Gävleborgs län upptas på Unescos världsarvslista. Detta besked mottogs med glädje av kulturministern.

– ”Det är mycket glädjande att Hälsingegårdar upptas på världsarvslistan. Hälsingegårdar är utan tvekan ett enastående exempel på nordisk byggnadstradition och en värdefull del av vårt kulturarv”, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Hälsingegårdarna i Gävleborgs län är ett svenskt exempel på Nordeuropas träbyggnadskonst och dekorationsmåleri byggd på en folklig tradition med rötter i medeltiden som nådde sin höjdpunkt under 1700- och 1800-talen. Hälsingegårdarna representerar en bondekultur som byggt sin rikedom på egen skog och en framgångsrik linproduktion och som saknar motstycke i Nordeuropa.

Av de cirka 1000 Hälsingegårdarna som finns har sju objekt valts ut efter ett brett förankringsarbete med kommuner, föreningar och berörda markägare och därefter nominerats av Sverige. För att ett objekt ska världsarvsförklaras krävs att de har enastående unika värden. De sju gårdarna är: Kristofers i Stene, Järvsö, Gästgivars i Vallsta, Arbrå, Jon-Lars i Långhed. Alfta, Pallars i Långhed, Alfta, Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Los, Bommars i Letsbo, Ljusdal, Erik-Anders i Asta, Söderala.

Regeringen beslutade i januari 2007 att nominera Hälsingegårdar till Unescos världsarvslista. Unescos världsarvskommitté har därefter prövat ärendet tillsammans med andra nomineringar från hela världen och beslutat att uppta Hälsingegårdar på Unescos världsarvslista. Sverige har därmed 15 världsarv på världsarvslistan.

Hela världsarvslistan finns på Unescos webbplats:
http://whc.unesco.org/en/list

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report