Kampen om cyklisterna hårdnar

Ons 14 nov, 2012 - 0:20

Cykelturism, foto: Niklas Instedt Travelreport.se

Cykeltrenden har formligen exploderat under de senaste åren. Finns här rentav en outnyttjad möjlighet för researrangörerna? Cykeljournalisten och bloggaren Niklas Instedt tar pulsen på en glödhet och pengastark subkultur.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

TEXT OCH FOTO: NIKLAS INSTEDT

När Cykelvasan nyligen släppte sina tolv tusen startplatser för 2013 års tävling dröjde det exakt 26 minuter innan nummerlapparna tog slut.

Några dagar senare erbjöds 21 000 platser för nästkommande års Vätternrunda – det 30 mil långa motionslopp som går av stapeln helgen före midsommar varje år. Efter drygt två timmar var rutten slutsåld.

Cykeltrenden drar fram med rekordstyrka i stora delar av världen. Så även i Sverige, något som gör att kampen om cyklisterna hårdnar. Eller som Fredrik Jansson på researrangören cykelklubben.se uttrycker det:

– Är det någon gång man ska försöka bli störst och bäst på det här med cykel och resor så är det nu.

Han säger det på skånska via en oklanderlig telefonledning från Mallorca – den spanska turistön som sedan 1970-talet varit ett solsäkert Mecka för cyklister från norr. I dag har cykelturisternas närvaro nått en närmast industriell nivå.

En tre år gammal undersökning – och det har hänt mycket på däcknötarfronten sedan dess – säger att det under påskveckorna befinner sig 50 000 tillresta cyklister på ön dagligen.

Cykelturism, foto: Niklas Instedt Travelreport.se

Den våldsamma entusiasm som råder kring cykel och de stora motionsloppen i Sverige verkar spilla över på cykelturistandet, något som intygas av såväl charterjättarna som de mindre reseföretagen.

– När vi förra våren släppte våra 130 stolar till Mallorca försvann de omgående. Tidigare år har det funnits platser kvar ända fram till januari, säger Fredrik Jansson.

Resor i kombination med fysiska aktiviteter är med andra ord något som gillas av resenärerna.

– Känslan av att cykla i en grupp på 10-15 personer i fantastiskt vackra landskap, det är vad det hela handlar om. Fördelen med att göra det i organiserad form är att du alltid har möjlighet att träna i en grupp som passar just dig, även om du aldrig suttit på en riktig landsvägscykel förr. För att sedan kunna umgås med likasinnade och tala om dagens strapatser till middagen, eller i baren över ett glas vin.

Det är också vad cykelklubben.se specialiserat sig på – att leverera kompletta paket med individuellt anpassade program ledda av guider med gedigen cykelvana.

Sker resandet i mindre sällskap eller för egen maskin blir den enskilde förstås mer beroende av utbudet på plats.

Cykelturism, foto: Niklas Instedt Travelreport.se

Ett företag som tidigt insåg vikten av att tillgodose den ofta kräsna cykelresenärens önskemål är Free Motion, en österrikisk tour- och uthyrningsfirma som etablerade sig på den sydliga ön Gran Canaria för drygt tio år sedan.

Det vimlar av alltifrån ringrostiga motionärer till tävlingscyklister och fullblodsproffs längs gatorna i det skönt bedagade turistgettot Playa del Inglés, där cykelturismen sedan länge sprungit förbi golfspelandet i fråga om popularitet.

De flesta som slinker in på Free Motions adress, helt nära den vidsträckta sandstranden, är antingen skandinaver eller tyskar. Turisterna möts inte sällan av svensk personal.

Dagligen erbjuds olika turer ledda av inhemska cyklister med rik lokalkännedom och oförskämt pigga ben. Sträckor från sex till fjorton mil avverkas med varierande svårighetsgrad – de blodigaste med klättringar i bergen längs serpentinvägar som letar sig upp ända till tvåtusen meters höjd över havet.

Landsvägscyklarna hos Free Motion kostar i affären mellan 20 och 80 000 kronor, men kan hyras för 150 till 400 kronor per dygn. För längre perioder sjunker priset något.

– Min uppfattning är att cyklister generellt vill ha bra utrustning. De är inte bara ute efter säkerheten utan vill också testa nya saker, säger ägaren Michael Pivovaroff.

Cykelturism, foto: Niklas Instedt Travelreport.se
Bland de stora charterbolagen är det främst Apollo som satsar på cykel med verksamhet på grannön Fuerteventura – en ”oupptäckt pärla för cyklister”, enligt företaget.

Basen för verksamheten är den stora resorten Playitas. Där kan man utöver mat, logi och guidade turer hyra aluminium- och karboncyklar för runt två hundralappar per dygn.

Klimatet påminner om det på Gran Canaria, även om utbudet av cykelvänliga och utmanande vägar är något mer begränsat än på den sydligare belägna ön.

Även Fritidsresor har tagit sikte på cyklisterna men håller sig än så länge till det säkra våralternativet Mallorca. Deras produkt är heller inte lika utvecklad som konkurrenternas.

Fredrik Jansson medger att Gran Canaria är ett ”öppet mål” för arrangörer av cykelresor vintertid, även om ”Mallis” fortfarande är det klart mest inarbetade alternativet.

– När jag för ett antal år sedan var på ön första gången trodde jag knappt mina ögon. Jag undrade om jag hade hamnat mitt i en cykeltävling. På Gran Canaria ser man kanske femtio cyklister på en dag – på Mallorca ser man tusen.

Cykelturism, foto: Niklas Instedt Travelreport.se
FAKTA CYKELTURISM

Aktörer inom cykelturism:
Cykelklubben.se arrangerar resor till Mallorca, Gran Canaria, Sydafrika (där resenärerna bland annat deltar i världens största motionslopp, Cape Argus – 35 000 cyklister på helt avstängda vägar) under höst, vinter och vår. Produkt: Hela paket: Resa, transfer, hotell, mat och guidade cykelturer. http://www.cykelklubben.se/

Apollo arrangerar charterresor till Fuerteventura och den stora resorten Playitas som ligger på öns västra sida. Mountainbikes och landsvägscyklar av märket Giant finns att hyra. Även guidade turer erbjuds. http://www.playitas.info/se

Fritidsresor erbjuder paketresa med flyg, transfer och hotell med möjlighet att förboka cykeltransport på flyg och transfer till hotellet (Cykelpaket kostar 1 500 kr). Cyklar, hjälmar, pedaler och övrig utrustning finns att hyra av externa leverantörer.

Orter och regioner där cykelturismen är stor:
Mallorca
Gran Canaria
Teneriffa
Fuerteventura
Toscana
Norra Italien

Cykeltävlingar drar miljoner …
Nere på kontinenten är tävling på landsvägscykel en världssport som drar publik i massor. Juli månads stora cykelbegivenhet är Tour de France, vars mest populära etapper kan samla åskådarmassor på över två miljoner. Särskilt attraktiva anses bergsetapperna vara, med stigningar som Alp du hez, Col du Tourmalet, Col d’Aubisque och Col du Galibier.Även vårtävlingarna i Belgien och Holland (Flandern runt, Liege-Bastonge-Liege, Amstel Gold Race, Den Valonska pilen) brukar samla åskådare i hundratusental. Det är tävlingar som föregås av motionslopp där ”vanliga” cyklister får möjlighet att cykla i proffsens hjulspår.

I fjol höstas, när Köpenhamn arrangerade cykel-VM, sågs herrarnas linjelopp av närmare 300 000 åskådare.

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report