Tronskifte på Rezidor

Mån 7 jan, 2013 - 13:16

Vid årsskiftet lämnar Rezidor Hotel Groups vd Kurt Ritter över äpplet och spiran till Wolfgang Neumann. Under 23 år har Kurt Ritter byggt en av världens snabbast växande internationella hotellkedjor. Skiftet blir därför en tydlig milstolpe i företagetshistoria. Travel Report fick en pratstund med både kungen och kronprinsen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Text: Paulina Bylén   Foto: Rezidor

Man skulle kunna säga att Wolfgang Neumann har gjort kometkarriär på Rezidor Hotel Group. Han kom in 2011 som vice koncernchef och operativ chef. Nu sitter han med äpplet och spiran och har därmed på rekordtid tagit det största karriärklivet man kan göra. Dock får man förmoda att Kurt Ritter planerat detta in i minsta detalj. Han tog garanterat in Neumann med avsikt att lämna över till honom, även om Neumann inte visste det själv, då.

– Det fanns en diskussion redan från början, men inga löften, medger Neumann.

Wolfgang Neumann, Rezidor - Travelreport.se

Wolfgang M. Neumann kommer närmast från en vd-position på Arabella Hospitality Group i München. Han är 50 år och född i Österrike, fick sin utbildning vid Institute of Hotel and Tourism Management i Klessheim, Österrike, och har genomgått högre chefskurser vid INSEAD Management School i Frankrike och Cornell University, Ithaca, N.Y. Han har tillbringat över 20 år på Hilton Hotels & Resorts, där han innehaft olika tjänster inom drift och koncern; exempelvis var han chef för Storbritannien och Irland samt senare även för Europa och Afrika. Han är gift och har tre barn, varav ett är fött i Stockholm eftersom Neumann då, för Hiltons räkning, var stationerad i Sverige.

Wolfgang Neumann, Rezidor - Travelreport.se

2015 är ett magiskt årtal för Rezidor och Neumann. Det står för en plan som kallas Route 2015 och lanserades i december förra året. Det är ett omfattande program som går ut på att höja företagets EBITDA-marginal, alltså resultatet före skatt, räntor och avskrivningar, med sex till åtta procent till år 2015. Det handlar kort och gott om att höja inkomsterna rejält. Man fokuserar på ökad tillväxt, och den sker främst i Ryssland med grannländer, samt iAfrika. Även strategiska, globala partneraktiviteter, besparingar och annat ingår i programmet.

– Vårt mål är att bli ett av de mest vinstgenererande företagen i branschen. Det är förstås stora ord, men med Route 2015 i ryggen vågar jag vara självsäker, förklarar Wolfgang Neumann. I en intervju i Rezidors interntidning Hotline kan man läsa att han strävar efter att alla i företaget, oavsett position, ska uppfatta sig själva som entreprenörer. De ökade vinsterna ska alltså uppnås via kreativitet och uppfinningsrikedom snarare än genom stenhård traditionell försäljning.

– Försäljning är inte en arbetsbeskrivning. Försäljning är en självklar ingrediens i ett entreprenörskap, och det är så jag uppmuntrar alla Rezidorianer att tänka – som entreprenörer.

Några dramatiska förändringar i ledarskap eller företagsstrategi blir det inte. Neumann har inga avsikter att ändra på ett redan vinnande koncept. Han känner sig väl besläktad med Ritter. Säkert är det också därför Kurt Ritter nu vågar lämna över till Wolfgang Neumann. Man skulle kunna kalla skiftet för evolution snarare än revolution.

Kurt Ritter, Rezidor - Travelreport.se

Ett tronskifte som detta går inte obemärkt förbi. Dels är Kurt Ritter den vd i hotellvärlden som suttit längst på sin position, dels är han en säregen och ovanlig ledare i branschen. När Travel Report träffade honom på Strand Hotel i Stockholm under firandet av hotellets 100-årsjubileum 2012 gick det inte att undgå att märka hur respekterad och beundrad han är av sina medarbetare. Alla vi träffar talar om och agerar kring honom med osedvanligt stor respekt. Och – när vi passerar genomlobbyn och något litet pappersskräp ligger knappt synbart i vår väg, kan han inte låta bli att böja sig ner, plocka upp det och slänga det i närmsta papperskorg. Den här mannen arbetar inte med hotell, han lever hotell.

Och har så gjort sedan barnsben, bokstavligen. Kurt Ritter föddes på sina föräldrars hotell i Schweiz 1949. Efter andra världskrigets slut köpte familjen stället på auktion, ett hotell som under kriget fungerat som högkvarter för det neutrala Schweiz ÖB. Fadern var låssmed och modern drev en allt-i-allo-butik som saluförde allt från spik till porslin.

– Jag växte upp på hotellet. Redan från början hjälpte jag till med allt från disk till bokningar. Amerikanska trupper kom över till Schweiz under sin lediga tid och hotellet gjorde snabbt bra business. Vi hade tur, förklarar Kurt Ritter.

Kurt Ritter, Rezidor - Travelreport.se

1977 fick han sitt första hotellchefsuppdrag på Ramada Hotels i Jönköping. Det var i Sverige han träffade sin första fru. Tre år senare blev han headhuntad av SAS för att ta hand om några hotell uppe i Luleå. Därefter blev det Kuwait, Paris och så tillbaka till Norden och huvudkontoret i Norge 1989. Samma år blev han vd. SAS dåvarande vd Janne Carlzon meddelade då att Rezidor skulle bli internationellt. Expansionen från det lilla bolaget i Norden, med några få hotell ute i världen, till den expansiva internationella hotellkedjan av i dag med över 400 hotell och 90 000 hotellrum, är med andra ord till stor del Kurt Ritters verk.

– Jag har haft lyckan att leva min dröm. Jag ville alltid bli hotellvärd. Under 35 fantastiska år har jag fått träffa inspirerande människor och förhandla fram spännande avtal. Jag har alltid trivts med att arbeta inom servicebranschen,sade Kurt Ritter i samband med att han meddelade ledarskiftet.

Det var här i Norden allt började för Rezidor. Kurt Ritter har en stark koppling till framför allt Sverige och talar svenska flytande. Även Wolfgang Neumann känner sig hemma här i och med den tidigare Hilton-stationeringen i Stockholm i två och ett halvt år. Det var här en av hans söner föddes till Nordens bleka ljus.

– Jag känner Skandinavien väl. Det är inte riktigt samma sak att göra affärer i Norden som i resten av Europa, vilket många tror. Jag är starkt fokuserad på Norden, trots vår superexpansion i andra delar av världen. Jag vill utveckla verksamhetsområdet på flera olika sätt. Norden är trots alltvåra hemtrakter. Det var här allt startade, och det är tack vare den nordiska marknaden som Rezidor blivit så framgångsrikt, avslutar en påtagligt uppspelt Wolfgang Neumann.

 

Wolfgang Neumann, Rezidor - Travelreport.se

Profil
Wolfgang M. Neumann

Titel: Vd för Rezidor Hotel Group från och med 2013. Tar över efter legendariske Kurt Ritter.
Ålder: 50
Bor: Bryssel
Familj: Fru och tre barn.
Siktar mot: Företaget ska befinna sig bland de åtta nyckelspelarna i Europa.
Motto: Success comes in Cans, not Can’ts – and I am most certainly a Yes I Can-man.

 

Kurt Ritter, Rezidor - Travelreport.se

Kurt Ritters höjdpunkter
* Masterfranchiseavtalet med Carlson Hotels Worldwide som skapade Radisson SAS 1994.
* Avtalet med Carlson under 2002 för att utveckla varumärkena Country Inns & Suites, Park Inn och Regent i Europa, Mellanöstern och Afrika.
• 2005 undertecknade Ritter ett globalt licensavtal med Missoni i syfte att utveckla och driva livsstilshotellkedjan Hotel Missoni.
• 2006 ansvarade han för Rezidors första introduktion på Stockholmsbörsen.
• I september 2012 skrev Ritter under ett Strategic Alliance-avtal med Regent Hotels& Resorts (RHR) för att återigen arbeta med lyxsegmentet och driva Regent-hotell iEuropa, Mellanöstern och Afrika (RHR hade köpt varumärket och företaget från Carlsonoch Rezidor 2010).

 

Rezidors portfölj
Hotell: 430 st
Rum: 95 000 st
Länder: 70 st
Varumärken: Radisson Blu, Park Inn by Radisson, Hotel Missoni i Europa, Mellanöstern och Afrika.
Club Carlson: Förmånsprogram för återkommande hotellgäster.
Diverse: I november 2006 börsnoterades Rezidor på Stockholmsbörsen. Carlson, ettprivatägt, globalt hotell- och reseföretag med huvudkontor i Minneapolis (USA), är största aktieägare.
Huvudkontor: Rezidor Hotel Groups bolagsledning finns i Bryssel, Belgien.

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report