Alaska kommer närmare Sverige

Mån 18 Feb, 2013 - 14:04

En delegation från Alaska har varit här i Sverige för att träffa reseagenter och press för att presentera sin delstat. Anledningen till denna första visit beror på att flygbolaget Icelandair startar en ny direktlinje från Reykjavik till Alaska den 15 maj. Det kortar ned flygtiden från Stockholm till Anchorage till 12 timmar inklusive stoppet i Reykjavik. Man kommer att flyga två gånger i veckan under sommarsäsongen till 15 september. En avsevärd förbättring för de som vill besöka detta fantastiska vilda och annorlunda område. 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Alaska erbjuder mycket att se, framförallt när det gäller djurlivet. Här kan man få se grizzlybjörnar och myskoxar. Svart och brun björn liksom älgar är en vanlig syn. Bara i Anchorage stad finns det 1 500 älgar. Med över 380 olika fiskarter inklusive alla sorters lax är det en våt dröm för sportfiskare. Även örnar och valar kan man se i stort antal och dessutom uppleva kalvande isar. Alltså ”real wildlife”.

Jesse Carlstrom, med svenskt påbrå, ledde delegationen i sin roll som ansvarig för Alaskas internationella marknadsföring. Han och kollegorna från Fairbanks, Anchorage och några utvalda hotell, berättade om allt det äventyrliga som Alaska har att erbjuda. Det kommer att firas en hel del framöver runt om i Alaska för Anchorage fyller 100 år nästa år liksom Alaska Railroad. Och firandet har redan påbörjats.

En annan större stad är Fairbanks. Här kan det bli mycket varmt på sommaren och motsvarande kallt på vintern. Staden ligger i det inre av delstaten och nära polcirkeln, vilket ger stora möjligheter att uppleva norrsken. Under vintersäsongen påstås det att man under en tredagarsvisit har 90 procent chans att få uppleva norrsken. Nästan mitt emellan Anchorage och Fairbanks ligger Nordamerikas högsta berg, Mount McKinley. Det är drygt 6 000 meter högt och bestegs första gången för 100 år sedan just i år.Det finns mycket mer att uppleva i Alaska – från minnen av guldruschens glada dagar till intressanta matupplevelser, hisnande naturupplevelser och storslagna scenerier.

Johnny Gardsäter, ansvarig för Alaska i Sverige tillsamman med Rebecca Wilson, Alaskas PR-anvarige i Europa.

Text och foto: Lars Lindmark

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report