50 miljoner resenärer på Arlandabanan

Tis 25 jun, 2013 - 14:17

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och Per Thorstenson, vd för Atrain (Arlanda Express)

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Arlandabanan passerar nu en milstolpe, 50 miljoner resenärer har sedan starten 1999 rest med Arlanda Express eller andra tågoperatörer som trafikerar anläggningen.

Under 2013 beräknas fler än fem miljoner resenärer ta tåget till och från Arlanda flygplats.

Arlandabanan är den 20 km långa dubbelspåriga järnväg som knyter Arlanda flygplats till det övriga järnvägsnätet. Arlandabanan var Sveriges första stora infrastrukturprojekt på över hundra år som till största delen finansierades med privata medel. Ett antal internationella storbanker ställde upp som långivare, med de framtida biljettintäkterna som enda garanti.

Arlandabanan började byggas 1995 och banan öppnades för trafik 24 november 1999. Bygget blev klart i tid och enligt budget. Arlandabanan har enbart persontrafik och på Arlanda flygplats stannar både regional- och fjärrtåg. I december ifjol inledde SL och UL pendeltågstrafik mellan Älvsjö och Uppsala, via Arlanda flygplats. Syftet är bland annat att förbättra kollektivtrafiken till Arlanda flygplats så att flygplatsen kan hantera det ökande antalet passagerare med hänsyn till gällande miljökrav.

–  Arlandabanan har haft en stor betydelse inte bara för Stockholm utan för hela Sverige, den har bidragit till utvecklingen av näringslivet och till profileringen av Sverige som ett internationellt föredöme när det gäller att bekämpa utsläppen av klimatgaser. Arlandabanans betydelse växer konstant i och med Mälardalsregionens och Arlanda flygplats fortsatta snabba tillväxt, säger Karin Starrin, styrelseordförande Arlandabanan Infrastructure.

Passagerarantalet har successivt ökat och under 2012 reste 4.6 miljoner resenärer med Arlandabanan. 3.3 miljoner av dessa reste med Arlanda Express och 1.3 miljoner med andra tågoperatörer.

– Arlanda Express var den första tågoperatören som inledde trafik på Arlandabanan, men Arlandabanan är så mycket mer än Arlanda Express. Att 50 miljoner resenärer under 14 år har valt tåget istället för E4:an, visar att vi tågoperatörer har lyckats samarbeta och erbjuda en förstklassig service till våra passagerare, säger Per Thorstenson, vd Arlanda Express.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report