SAS på väg att bli omsprunget

Tor 8 aug, 2013 - 13:41

SAS är fortfarande Nordens största flygbolag. Men avståndet till ärkerivalen Norwegian krymper snabbt. Och inom kort väntar ett stort avbräck för SAS.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Kampen mellan de nordiska flygbolagen hettar till på nytt. Ett SAS med allt starkare balansräkning går på offensiven med nya linjer samtidigt som Norwegian fortsätter att växa snabbt. Skriver di.se.

SAS är fortfarande störst räknat i antal passagerare. Men gapet minskar stadigt. I maj var SAS 38 procent större. Förra månaden var försprånget bara 11 procent.

Norwegian flög under juli 2,1 miljoner passagerare, en uppgång på 17 procent jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt ökade SAS ökade 5 procent till 2,4 miljoner resenärer.

SAS kommer dessutom att förlora passagerare till hösten. I sina försök att stärka finanserna ska dotterbolaget Widerøe säljas. Affären väntas bli klar i september.

Därefter kommer dessa passagerare att räknas bort. Bara i juli handlade det om 239.000 passagerare. Utan dessa hade Norwegian och SAS varit lika stora i juli.

Även om Norwegian är på väg förbi vill SAS inte riktigt gå med att bolaget tappar till ärkerivalen.

”Våra marknadsandelar i Skandinavien har varit relativt stabila i år. De steg marginellt i fjol”, säger Björn Tibell på SAS avdelning för investerarrelationer.

Han påpekar också att Norwegian har trafik som inte passerar Norden överhuvudtaget.

”Vi är den ledande aktören i Skandinavien och kommer även efter försäljningen av Widerøe att erbjuda Nordens största och mest kompletta nätverk för transporter i och från Norden”, säger Björn Tibell.

Men i absoluta tal kommer knappast SAS att vara det nordiska bolag som flyger flest passagerare. Björn Tibell tror dock inte att det får någon betydelse för flygbolagets marknadsföring.

”Så länge Norwegian inte har fler avgångar och ett så komplett nätverk som vi så är de inte ledande”, säger han.

Norwegians totala passagerartrafik, räknat som antal passagerare gånger sträcka som resenärerna flyger, rusade under juli med 29 procent, till stor del drivet av bolagets nya långdistanslinjer. Motsvarande siffra för SAS var 12 procent.

På börsen är det inget snack om vilket bolag som värderas högst. Norwegian har trots en nedgång på 15 procent de tre senaste månaderna ett börsvärde på motsvarande 9,7 miljarder svenska kronor, dubbelt så mycket som SAS.

Källa: Di.se

Miljoner passagerare per månad

  Juli Juni Maj
SAS 2,4 2,7 2,6
Norwegian 2,1 1,9 1,9

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report