Centralamerika allt hetare

Tis 13 aug, 2013 - 10:20

Panama City - Foto: Christian von Essen, Travelreport.se

Centralamerika har länge varit en tom fläck på resekartan för många. Men situationen håller på att förändras. Ingvar von Malmborg noterar ett skifte i turistströmningarna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

TEXT: INGVAR VON MALMBORG
FOTO (Panama City): CHRISTIAN VON ESSEN

Något intressant håller definitivt på att hända i Centralamerika. Resebranschen har i flera år kunnat notera en vindkantring västerut. Dollarn är billig, halva priset mot för fem år sedan, och det har förstås betytt en del – inte bara för resandet till USA utan även till Karibien, där många öar är dollarberoende.

Men Västindien är ingenting för medelinkomsttagare, inte ens nu. Volymerna är små. Bra hotell får bokas ett halvår i förväg. De nya trenderna skapas i stället i Centralamerika. Och det har inte särskilt mycket med dollarn att göra.

Att Mexiko, Costa Rica, Honduras och Panama har suveräna stränder är välkänt. Det är stränder på både karibiska sidan och vid Stilla havet som gör turistbyråerna i Europa och Asien mörkgröna av avund.

Att där dessutom finns vackra kolonialstäder, regnskog och orörd djungel, hisnande bergskedjor, vandringsleder och spektakulära historiska monument gör inte saken sämre. Men allt detta har varit besvärligt att få tillgång till.

Politiskt har de centralamerikanska länderna varit oroliga som unghästar om våren. Rätta stället för individer med fallenhet för statskupper, men kanske inte för bekväma svenska femtioåringar. Penningtvätt och korruption förekommer.

I samma takt som Latinamerika fått fungerande demokratier och institutioner, har lugnet emellertid nått även Centralamerika. Det har unga människor förstått. Som så ofta visar de vägen utan att riktigt förstå det. I dag finns etablerade backpacker-rutter från norr till söder – som i Asien för tjugo eller trettio år sedan.

Nicaragua är populärt bland ryggsäcksresenärer. Vem hade kunnat ana det? Det gamla gerillafästet är billigt. Här gäller halva priset jämfört med Costa Rica. Unga backpackers bor i kolonialstäder som Granada och Léon. De gillar surfstället San Juan del Sur i sydväst och Isla de Ometepe, en ö i Nicaraguas stora insjö.

Costa Rica är stabilast och har länge varit en tillflykt för nordamerikaner. Flygturen New York-San José är lika lång som Stockholm-Antalya. Costa Rica är ungefär lika exotiskt som Turkiet för oss.

Hit söker sig människor ur underhållningsvärlden, och i deras fotspår följer en nyfiken övre medelklass. Stort omtalade ställen är Santa Teresa och Tamarindo vid Stilla Havet liksom reggaeinspirerade Puerto Viejo på karibiska kusten.

Santa Teresa brukar benämnas kändisarnas rastplats. Det liknar ett thailändskt backpackerställe från 1980-talet: ett behagligt, ickeplanerat, tropiskt surfparadis, där mycket kretsar kring den perfekta vågen.

Hollywoodskådespelaren Mel Gibson har köpt hus här, och längs huvudgatan finns många skyltar med ”mark till salu”. Listan på husägare är intressant även för oss svenskar – så tog utvecklingen på Cancún och Cozumel i Mexico sin början. De är toppdestinationer idag. Man känner draget.

Panama City - Foto: Christian von Essen, Travelreport.se

Ett kärt samtalsämne bland många resenärer är Panama. Här finns en tyst förståelse mellan backpackers och charterarrangörer. Båda grupperna vill snabbt dit – fast av olika anledningar. Ryggsäcksresenärerna vill upptäcka landet innan det är ”förstört” och turoperatörer som Apollo och Inca vill muta in destinationen före andra.

Panama City - Foto: Christian von Essen, Travelreport.se

Panama är en snabbväxande ekonomi. I Panama City speglar sig skyskrapornas glasfasader i varandra, och staden har definitivt vuxit om gamla ettan San José de Costa Rica. Gamla stan, tidigare lika förfallen som Havanna, renoveras nu i snabb takt. Panama skapades för kanalen, och ingen brydde sig riktigt om resten av landet. Därför sjunker pulsen dramatiskt så fort man lämnat kanalzonen.

Panama City - Foto: Christian von Essen, Travelreport.se

Costa Rica marknadsför sig med sitt ”pura vida”, det rena livet. Ett inrikesflygbolag heter typiskt nog Natureair, och det finns många välorganiserade turer till regnskogen. Men för tjugoåringarna är det Panamas djungler som lockar mest – därför att ursprungsbefolkningen finns kvar där.

Kuna-indianerna lever med självstyre i en region på karibiska kusten som består av 378 vackra öar. De utgår från San Blas-bukten nordost om Panama City. Ingen utomstående får bosätta sig i regionen, och alla pensionat och äterior ägs av Kuna-indianerna. Högintressant förstås.

Andra åtråvärda ögrupper är Islas de Perlas – Pearl Islands, Pärlöarna – och Bocas del Toro i norr. Prisnivån ligger en god tredjedel under Costa Ricas och inrikesflyget är billigt.

Det finns också djupare skäl till att unga backpackers väljer att ta sig till Centralamerika istället för att begå de gamla rutterna Laos-Kambodja-Vietnam-Australien. Att deras föräldrar redan varit där får givetvis äventyrslusten att minska, men även charterresandet till Thailand minskar på sikt.

Handlar det om att den ekonomiska makten embarkerat Östasien och att vår syn på hela kontinenten därmed förändrats? Kanske. Det viktigaste för unga resenärer med lätt bagage är löftet om intressanta upplevelser. Det är det som styr dem mot Centralamerika.

Med tiden följer resten av turismen efter enligt etablerat mönster. Hur lång tid dröjer det? Ingen vet. Borde man inte, hm, köpa mark redan nu?

Artikeln är tidigare publicerad i Travel Report juli 2013

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report