Flygbolaget Ryanair hotar att stämma tidningen Södermanlands Nyheter.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Detta efter att tidningen igår publicerade en artikel som handlade om kritik från företagets piloter om flygsäkerheten inom företaget. Skriver sverigesradio.se.

– Att man överhuvud taget försöker lägga locket på debatten om flygsäkerheten tycker jag är alldeles förfärligt. Det är så hårresande att jag saknar ord för, säger Göran Carstorp, chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter.

Tidningen Södermanlands Nyheter bad om att få en kommentar av flygbolaget Ryanair inför publiceringen av en artikel där anonyma piloter på företaget kritiserade säkerheten.

I flygbolagets kommentar till tidningen tillbakavisade man kritiken på alla punkter och lät hälsa att om tidningen publicerade piloternas påståenden, skulle man stämma tidningen. Vilket Ryanair nu också meddelat tidningen att man tänker göra.

Men eftersom man inte kan stämma en juridisk person för förtal i Sverige, skulle en rättsprocess mot tidningen behöva hållas i flygbolagets hemmaland, Irland.

Per Hultengård är vd och chefsjurist på branschorganisationen Tidningsutgivarna. Han menar att chansen för att en sådan process blir verklighet, är liten.

– Det förefaller inte särskilt sannolikt att en irländsk domstol skulle anse sig behörig att pröva en publicering från en svensk landsortstidning, säger Per Hultengård.

Ryanair stämde nyligen bland annat det brittiska tv-bolaget Channel 4 efter att de publicerade liknande uppgifter om bolagets flygsäkerhet.

Enligt flygbolagets pressavdelning vill företaget inte kommentera stämningshotet mot Södermanlands nyheter i en intervju, men säger till Ekot att alla uppgifter i artikeln är helt felaktiga, och att man därför vill stämma tidningen för förtal.

– Debatten är så väsentlig så den måste ändå föras, oavsett vilka hot som framförs, när det handlar om människors liv och säkerhet. Så det är klart att det går före alla sådana hänsyner. Då kan de hota hur mycket de vill, faktiskt, säger Göran Carstorp.

Källa: sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report