Varför hatar män att packa?

Mån 26 aug, 2013 - 11:10

Jag reser inte hysteriskt mycket, men har förmodligen alltid rest snäppet mer än genomsnittssvensken. Jag gillar i princip alla delar av resandet och tycker till och med att en timmes försening kan vara ganska mysigt när man får dra sig med en extra kopp kaffe och en tidning man annars aldrig skulle läsa.

Det enda som tycks vara mig fysiskt och psykiskt övermäktigt är själva packandet och planerandet. Min fru älskar att planera, proviantera, skriva listor, satellitgoogla hotellets exakta läge, låna ihop saker vi eventuellt behöver och investera i nya väskor. Men för mig kryper det i hela kroppen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Varför är det så? Och – framförallt – är det någonting särskilt ”manligt” över det?

Jag hatar egentligen att könsgeneralisera. Jag känner alltför många män som älskar sina kliniskt rena Mac-landskap och som packar därefter. De stryker skjortor, putsar skor och har klippkort på kemtvätten. De är, med ett lite märkligt ord, en smula anala.

Och så finns det sådana som jag – och 56 procent av männen i Skyscanners undersökning om packning: vi skulle gärna låta vår partner packa väskan åt oss. En tredjedel av kvinnorna (i det här fallet) svarar dessutom att de ”gärna gör det eftersom de är bättre på att packa”; 20 procent för att de ”gillar det”. Siffrorna gäller förvisso rena semesterresor, men även 27 procent av männen outsourcar gärna packningsförfarandet vid affärsresor.

Det är på samma gång fullt förståeligt och fullständigt obegripligt. Plötsligt står man ju där i Rio utan kalsonger eller i rysk snålblåst utan jacka. I min ungdom åkte jag till vad som skulle bli den regnigaste Roskilde-festivalen någonsin, utan vare sig regnkläder eller paraply. Man tar dagen som den kommer, och blir riktigt förkyld på kuppen.

Om jag ändå får generalisera en smula misstänker jag att aversionen mot packning – och i förlängningen planering, förutsägbarhet, rutin och trygghet – kanske trots allt ligger i mannens ”natur”. Det är oftare vi som krisar när livet blir för bekvämt. Att skita i packningen får oss kanske att känna oss lite mer fria, farliga, ungdomliga och spontana? Som mycket annat ”manligt” beteende är det också förstås rent idiotiskt.

Christian von Essen
Chefredaktör Travel Report
christian@travelreport.se

PS. Så här ska jag packa inför nästa resa!

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report