Belgrad – nytt weekendresmål

Ons 11 sep, 2013 - 7:06

Halvt i skymundan har Belgrad avancerat fram som nytt weekendresmål.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Transporterna dit är bra. Wizz Air och JAT flyger direkt och det finns otaliga kombinationer av mellanlandningar. Staden har lika många kaféer som Aten och nattlivet är utmärkt.

De som attraheras av Belgrad är ofta samma människor som uppskattar Berlin. Den största målgruppen är 20-30 år, med högskoleexamen men utan barnvagn. De uppskattar tempot i Belgrad, den lite informella atmosfären och känslan av förändring som finns i luften.

Staden har samma ruffa karaktär som Tysklands huvudstad. Det är ingen vacker storstad med två miljoner invånare. Stadsdelarna består av fastigheter med helt olika arkitektur och höjd. Ett charmigt tvåningshus från 1800-talets slut kan ligga vägg med ett slitet tiovåningshus från den socialistiska epok när expressbygge var ordet för dagen.

Precis som i Berlin finns dock ett intressant design- och konstliv. Lokaler är billiga och lätta att hitta. Därför har yngre formgivare kunnat utveckla sig på ett sätt som är omöjligt på andra håll i Europa. Belgrad är rätt plats för de som letar efter nytänkande inom skor, kavajer, klänningar, shorts, halsdukar… Priserna är dessutom helt uthärdliga.

Belgrad är byggt på kullarna runt två breda floder: Donau och Sava. Om man står vid det historiska Kalemegdan-citadellet och tittar ut på flodlivet förstår man vilken betydelse det har och har haft för staden.

Det bästa nattlivet är koncentrerat runt flodbankarna och det är medvetet. Man äter bäst i ombyggda förrådslokaler, där solnedgången glimmar över vattnet, och i flodkryssare och på pråmar som fått ett nytt liv.

Serbien är ett bördigt land. Köket är rustikt utan att vara enkelt. Man kan hitta påverkan av österrikisk, grekisk och turkisk mat. Schnitzel finns överallt, köttbullarna har inspirerats av de turkiska och den serbiska salladen liknar den grekiska. Men matlagningen, kryddorna och de goda råvarorna, är helt deras egen.

Serbien är på väg någonstans. Många funderar över framtiden och det är ett viktigt skäl till att Belgrad är intressant: belgradborna är nyfikna på omvärlden.

Text: Ingvar von Malmborg

Bild lånad från Inyourpocket.com

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report