Den 12 november 2013 samlas branschens Sydamerika-älskare på Frans Schartaus Handelsinstitut klockan 18 för en kväll i den spännande världsdelens tecken. Travel Report tog pulsen på Jeppe Klockareson, konsult på Fair Travel, som arrangerar evenemanget.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Vad händer under kvällen? Något du särskilt vill lyfta fram?
– Presentationer kommer varvas med mingel och om jag personligen vill lyfta fram något så är det destinationer som Guyana, Surinam och Venezuela, som man inte hör särskilt mycket om i dag. I många fall är det få som kan peka ut dessa länder på en karta.

Vilka bör gå på det här?
– Researrangörer och media som inser behovet av nya spännande destinationer, samt de som insett vilken potential som finns bland nytänkande företag i branschen – till exempel de som kommer att medverka på scen.

Varför tror du att Sydamerika blir allt hetare?
– Jag tror det beror på fyra saker.
1. Vi börjar bredda vårt synfält och inser lockelsen i regionen där borta i sydväst. Det låter som en kliché, men dagens resenärer är ganska trötta på Thailand och Sydostasien. Man vill uppleva något nytt.
2. Språket är inte längre ett hinder. Dels blir engelska mer gångbart men samtidigt pratar många fler spanska idag.
3. Sydamerikas mångfald, med mat, kultur och natur. Konsumenterna börjar inse att det finns mer i Sydamerika än Rio, Machu Picchu och Galapagos, och detta sprider sig mer och mer.
4. Det finns goda exempel på framgångsrikt hållbarhetsarbete. Utbudet av företag och produkter som bedriver ett effektivt och genuint hållbarhetsarbete är stort, vilket skapar genuina produkter som naturligtvis leder till hög kvalitet och nöjda kunder.

Kommer vi få se någon dramatisk tillväxt i turismen från Skandinavien tror du?
– Jag tycker väl inte att det är befogat att prata om en dramatisk tillväxt, men däremot anser jag att det är befogat att prata om en stadig tillväxt. Jag tror inte att VM och OS i Brasilien kommer att innebära något långsiktigt jätteuppsving, men naturligtvis kommer det att ha en påverkan. Om man till exempel pratar om Guyana, så kan man kanske prata om en dramatisk tillväxt då man i dag bara har runt 2 500 ”riktiga” turister. Ett par hundra turister till där och man har helt plötsligt en ”dramatisk tillväxt”!

Du har jobbat en del med Guyana och Surinam på sistone – länder som få ens vet var de ligger. Vad är ditt intryck hittills av de länderna? Håller de som turistdestinationer med svenska mått mätt?
– Mitt intryck är bara positivt och jag kan inte minnas när jag kommit hem från en resa med en sådan känsla av att ha upplevt något så pass genuint. Det är unga turistdestinationer som inte har bekvämligheter och infrastruktur som en etablerad destination, men istället erbjuder man enkla och rustika boenden där man verkligen kommer i kontakt med lokalbefolkningen och dess kultur.

– Jag har inga tvivel på att det håller för en res-van svensk som vill upptäcka något nytt och orört. Jag anser framförallt att Guyana är en oslipad diamant där du inte hittar något alls som är tillrättalagt. Fantastisk orörd natur, en genuin gästvänlighet, en mångfald av olika kulturer och inte att förglömma världens högst fritt fallande vattenfall – Kaietuer Falls (bilden). Det är obeskrivbart…

Läs mer om Latin American Evening och anmäl dig här!

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report