Två jumbojet 30 meter från kollision

Tis 22 okt, 2013 - 7:13

Två flygplan av typen Boeing 747, mer känd som jumbojet, höll på att kollidera över Skottland i somras.


Den utredning som nu läckt ut visar att planen, med sammanlagt 1.000 passagerare, kom så nära varandra som 30 meter i höjdled, skriver Daily Mail.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

En kollision i luften med ett annat plan är varje flygrädd passagerares värsta mardröm. I somras var det en hårsmån från att inträffa.

Det var den 23 juni som två plan på väg åt varsitt håll över Atlanten kom för nära varandra. När flygledningen gav instruktioner missuppfattade båda besättningarna samtidigt vad de skulle göra.

I stället för att plan A svängde vänster och plan B åt höger utörde de samtidigt varandras manövrar – på samma höjd, drygt 10.000 meter.

Den brittiska flygsäkerhetsmyndighetens utredning, som citeras i Daily Mail, har inte kunnat finna någon direkt förklaring.

”Då de bara väntade sig rutinartade information kan de ha blivit så perplexa av ordern om undanmanöver att de reagerade instinktivt utan att värdera orderns innebörd”, spekulerar utredarna.

Med bara sekunder kvar till katastrofen fick piloterna plötsligt syn på varandras plan samtidigt som systemen larmade, varpå det ena planet klättrade och det andra dök. Som närmast var planen bara 30 meter ifrån varandra i höjdled, uppger Daily Mail.

Källa: di.se

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report