Taxibolag rasar mot Uber

Ons 13 Nov, 2013 - 7:04

Svenska Taxiförbundet rasar på bolag som Uber, som bedriver limousineservice utan att använda taxameter.

Enligt Claudio Skubla på Svenska Taxiförbundet innebär det en orättvis konkurrens för taxibolagen. Skriver di.se.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Taxibolag i Sverige måste normalt använda sig av en taxameter för att få tillstånd från Transportstyrelsen att bedriva taxiverksamhet. Men myndigheten beviljar undantag från taxameter för företag som erbjuder färdtjänster, skoltransporter eller transporter vid representation som till exempel statsbesök.

Transportstyrelsen har hittills beviljat sammanlagt 449 undantag totalt. De bolagen får alltså bedriva taxiliknande verksamhet men utan att använda sig av en taxameter. Flera bolag som bedriver limousinverksamhet har i dag fått den typen av tillstånd.

Taxametern är ett fundament för taxibranschen, anser Claudio Skubla på Svenska Taxiförbundet.

Den registrerar körsträckan, tiden och hur mycket pengar som körts in. Det är även ett verktyg för redovisning för Skatteverket, säger han.

Taxametern tillför transparens till branschen som helhet. Att det då finns aktörer som inte använder sig av en taxameter är problematiskt, tycker Claudio Skubla.

I våras dök en ny aktör upp i Sverige. Uber, med investerare som Amazongrundaren Jeff Bezos i ryggen, som erbjuder en limousineservice. Genom att anställa externa åkerier för sina tjänster anser sig Uber inte falla under Transportstyrelsens krav på taxameter.

Företaget använder en mobilapp för att mäta sträckan som kunden åker. Appen är i sin tur kopplad direkt till kundens bankkonto och används i stället för en taxameter. Företaget har redan tidigare kritiserats av Transportstyrelsen då appen inte går att kontrollera på samma sätt som en taxameter.

Vi är absolut för ökad konkurrens men vill då att det råder lika villkor bland aktörerna. Uber vill gärna framstå som ett offer i situationen och menar de blir motarbetade av systemet. Men de gör en fin vinst på sin verksamhet, både i Sverige och utomlands, utan att följa genrella branschregler., säger Claudio Skubla.

Robin Reznik, vd på Uber, försvarar bolaget och säger att Uber har vuxit snabbare i Stockholm än i någon annan av de femtio städerna som företaget finns i runt om i världen.
Det är ett tydligt tecken på det stora behovet av en smidig och säker transporttjänst i Stockholm”, skriver han i ett mejl till di.se.

Han menar att Uber förmedlar limousinetjänster mot faktura genom en plattform som ökar säkerheten för kunder och förare samt förhindrar möjligheter för skattefusk.
Det är förväntat att taxiförbundet trycker på för taxameterkrav även i limousinekörningar men det är inte motiverat utifrån kundens bästa, menar han.

Vi tycker att det som är bäst för kunderna är det som ska premieras. Om nya lösningar kan förbättra både säkerhet, transparens och kvalitet så bör det omfamnas av alla i branschen.

Enligt Skatteverkets beräkningar uppgår intäkter från fusk bland taxi-liknande verksamheter till omkring en miljard kronor per år

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report