Desperat hjälpbehov i Filippinerna

Tor 14 nov, 2013 - 9:43

Trycket ökar på Filippinernas regering att skynda på leveranserna av mat, vatten och mediciner till offren för tyfonen Haiyan.

Utbredd plundring av matförråd har rapporterats, trots att soldater placerats ut för att upprätthålla ordningen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Alfred Romualdez, borgmästare i staden Tacloban, säger att lik fortfarande ligger på gatorna, snart en vecka efter tyfonens framfart. Det saknas resurser både att samla in kroppar och att leverera nödhjälp.

Han säger till Reuters att Tacloban saknar både fordon och förare för att dela ut nödhjälp och samla in kroppar. Många mackägare vars stationer klarat ovädret har också vägrat att öppna, vilket skapat brist på bensin.

– Valet står mellan att använda samma bil för att antingen dela ut mat eller samla in döda, säger Romualdez.

Chefen för FN:s humanitära verksamhet, Valerie Amos, sade på torsdagen att hjälpen måste nå de nödställda snabbare.

– Läget är förskräckligt. De som har kunnat ta sig därifrån har gjort det. Ytterligare många fler försöker. Människor är i extremt behov av hjälp, sade Amos till journalister i Manila.

Att se till att hjälpleveranserna når ut snabbare har nu högsta prioritet, enligt Amos.

Dödssiffran är fortfarande oklar. Regeringens siffra över antalet bekräftat döda i katastrofen var på torsdagen fortfarande 2 357, en siffra som hjälparbetare räknar med kommer att stiga.

Hjälpinsatserna får ett välkommet tillskott på torsdagskvällen när det amerikanska hangarfartyget USS George Washington och flera andra amerikanska fartyg väntas anlöpa Filippinerna. Hangarfartyget har 5 000 man och över 80 flygplan ombord, liksom utrustning för att rena dricksvatten.

Den amerikanska militären har också börjat förbereda ett sjukhusfartyg för att eventuellt skickas till Filippinerna. Men USNS Mercy ligger i San Diego och beräknas behöva runt tre veckor för att ta sig till Manila.

Japan överväger att skicka upp till 1 000 soldater, flera fartyg och flygplan till Filippinernas hjälp. Det kan bli den japanska militärens största utlandsinsats efter andra världskriget, större än den japanska hjälpsatsningen efter tsunamin.

Den japanska krigsmakten är försedd med stora restriktioner när det gäller insatser utomlands, något som premiärminister Shinzo Abe vill ändra på, bland annat för att matcha Kinas växande inflytande i Asien.

Källa: TT-Reuters

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report