Foto:Allure of the Seas

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Allure of the Seas, världens största kryssningsfartyg, har drabbats av tekniska problem.

Nu kan det tvingas uppsöka varv för reparation och tusentals gäster riskerar att få sina kryssningar inställda. Skriver aftonbladet.se.

Allure of the Seas är, tillsammans med systerfartyget Oasis of the Seas, störst i kryssningsvärlden. De här bjässarna är drygt 360 meter långa och har kapacitet för över 6000 gäster och 2000 besättningsmedlemmar.

Fartygen är byggda i Finland och lanserades 2009 (Oasis) och 2010 (Allure).

Den senaste tiden har dock Allure of the Seas haft problem med propellersystemet, som tvingat fartyget att gå med reducerad hastighet. Det har tvingat rederiet Royal Caribbean att korta liggtiden i hamn på de senaste kryssningarna i Karibien, skriver USA Today.

Propeller och roder i ett

Nu överväger rederiet Royal Caribbean att skicka jättefartyget på varv, mycket tidigare än den planerade torrdockningen 2015. Kanske blir det redan inom de närmaste månaderna.

Allure of the Seas drivs, liksom en rad moderna fartyg, med så kallad pod-framdrivning. Det innebär att propeller och roder är integrerade i en enda enhet (pod) som sitter under fartyget. Lådan kan rotera 360 grader kring sin vertikala axel. Bland annat är svenska företaget ABB ledande i den här tekniken.

För cirka tre månader sedan hade ett annat kryssningsfartyg, Celebrity Millennium, problem med sitt pod-system. Fartyget fick då tas ur trafik för reparation på varv och minst fyra kryssningar ställdes in.

Källa: aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report