Vad kan du säga om årets upplaga av Svenska Turistgalan?

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Det är åttonde året vi kör, vilket känns riktigt häftigt. Vi blir bättre och bättre, och jag känner att vi verkligen höjt oss i år. Temat för dagen är innovationer. Innovationsförmåga är en allt viktigare egenskap för vår sektor för att skapa nya möjligheter och samarbeten, både inom och utanför branschen. Ett mötes syfte är att bygga nya kontakter. Vi måste ena olika aktörer, intressen och branscher för att komma framåt.

Ni har ett mer internationellt fokus i år?

– Ja, 50 procent av dagen sker på engelska eftersom vi har internationella talare och gäster. Vi har ett gott samarbete med FN. Sverige är extremt attraktivt internationellt, det är många som är intresserade av vår kunskap och vårt sätt att skapa nya produkter och tjänster. Hur kan vi till exempel använda våra kunskaper inom digitalisering för att lyfta fram natur- och kulturarv?  Smarta digitala tjänster är ofta skalbara och exportbara. Vi hoppas kunna sätta ett exempel internationellt precis som Sverige gjort med musik och Spotify. Vi har tekniken, kunnandet och ”råvarorna” i form av vacker natur och spännande destinationer. På förmiddagen kommer folk från British Museum, som visar upp en visualiseringsteknik som kommer ur en svensk innovation. Bland annat kan man obducera mumier digitalt. De transporterar hit hela sin utrustning och visar oss på plats i China Teatern.

Och Nasa kommer från USA – varför har ni så mycket kontakt med dem?

– Ja, Michael Flynn från Nasa kommer också. Det krävdes tillstånd från amerikanska regeringen för att över huvud taget få hit honom. Hans uppdrag är att se på hur vi kan bygga smarta lösningar i farkoster som klarar en resa på 3-5 år i rymden. Marsfarkosten kommer oundvikligen att gå sönder. Forskarna härmar naturen och tar bland annat fram självreparerande material. Lösningen kommer från naturen, det är precis som när man skär sig i huden. Det här är förstås cutting edge i världen, men det är också ett bevis på att det går att bygga på ett mer effektivt sätt. RTS driver projektet Down to Earth for Tourism tillsammans med FN, där vi just ser på hur vi kan utveckla rymdtekniken för lösningar inom resenäringen. Jag menar att det här hänger ihop med vår bransch, som måste ta ett mycket större ansvar för vårt avtryck.

Vad händer vidare under dagen?

– Under eftermiddagen pratar vi mer om globala trender och intressen. Vi får ta del av erfarenheter från extremt framgångsrika aktörer: först är det Nordamerikas bästa skidort, Telluride, som berättar om sin resa. Sen får vi reda på hur man lyckades vända Ruhrområdet från en smutsig och nergången bakgård till den mest kreativa regionen i Tyskland. Årets vinnare av TRIP Global Award kommer att delas ut under dagen och våra egna priser delas ut under galakvällen på Ambassadeur. Vi vill även på kvällen främja nya affärsnätverk och introducera nya människor till varandra. Vi bjuder därför in resebyråagenter och konferensbokare till en riktig branschfest som kommer att lämna avtryck efter sig. Jag skulle vilja säga att dagen sträcker sig från en ytterlighet till en annan. Överlag handlar det om att utveckla upplevelser på ett hållbart sätt och samtidigt få branschen att växa. Vi vill sammankoppla branscher som man inte trodde var besläktade.

Vill du också gå på galakvällen på Ambassadeur? Läs mer och osa här!

TEXT: CHRISTIAN VON ESSEN
FOTO: WILHELM REJNUS

SENASTE NYTT

ANNONS: