Sven mattas av – fortsatt blåsigt

Fre 6 dec, 2013 - 7:05

Vinterovädret Sven har nått kulmen och i morse sänkte SMHI varningsnivån i södra Sverige.

Men det fortsätter att blåsa rejält, fast inte med så höga vindhastigheter som i går. Stockholm väntas få snö under dagen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Samtidigt är det fortsatta problem i trafiken i stora delar av västra och södra Sverige. Öresundsbron är stängd för biltrafik, men Älvsborgsbron i Göteborg öppnar för trafik vid sextiden.

Energijättarna Eon, Vattenfall och Fortum hade vid fem-tiden i morse tillsammans drygt 47 000 kunder som saknade ström – kring 3 000 färre än vid midnatt. Flest avbrott noterades i Skåne, Halland och Västra Götaland.

Vattenfall har inte kunnat ge något besked om när kunderna får tillbaka elen.

”Det är tuffa väderleksförhållanden som råder och det är svårt att ta sig fram på grund av snö, halka och den kraftiga vinden”, skriver det statsägda elbolaget i ett meddelande till medier.

I Jönköpings län berättar vakthavande polisbefälet Klas Ottosson att ett 20-tal vindfällda träd blockerar ett antal mindre vägar.

– Vi har ett extremt väderläge. Vi försöker hantera det klokt och skydda vår egen personal och bara rycka ut på sådant som är absolut nödvändigt, berättar han.

Även halkan är på sina håll extrem, och i de södra delarna av Jönköpings län fortsätter snön att falla. Ett antal trafikolyckor har inträffat, men enligt polisen inga med allvarliga personskador.

I Skåne rapporterar polisen att en personbil kolliderat med ett träd på Riksväg 23 i Osby.

Olyckan skedde vid halv ett, men det är inte känt om någon människa skadades.

I Gävleborg meddelar polisen att två bilar frontalkrockat på E 4 i höjd med Östansjö strax efter midnatt. En person har förts i ambulans till sjukhus med okända skador.

Tidigt i morse sänkte SMHI varningsnivån i Hallands och Skåne, från den högsta till den näst högsta. Varningsnivån två råder även i Värmland, Dalarna, Gävleborg och längs Upplands- och Roslagskusten.

Hallandspolisen har fått ett 40-tal rapporter om nerfallna träd som blockerar vägar, och två trafikolyckor inträffade. En bil i Falkenberg fick motorhuven mosad av ett vindfälle på länsväg 153, men föraren klarade sig oskadd. På samma väg körde en bilist in i ett träd, och sedan ett annat fordon rakt in i bilen.

– En av förarna fick klippas loss, och båda fördes till sjukhus med för oss okända skador, berättar vakthavande polisbefälet Daniel Bergman i Halmstad.

Han manar alla trafikanter att ta det lugnt när de ska till jobbet under morgonen.

– Dels på grund av halkan och dels för att det säkert ligger hittills okända vindfällen över mindre vägar. Vi får inte in allt, säger polisbefälet.

Robert Edh, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland, berättar att tre lastbilar korkar igen Riksväg 40 vid Tolkabro, mellan Ulricehamn och Borås.

– Det är halkan som ställer till det, och nu börjar det bli rejäla köer, säger han.

Runtom i länet har Sven ställt till det för trafikanter. Ett 90-tal trafikhinder, främst vindfällen, har rapporterats i länet sedan 18-tiden på torsdagen.

Även i Skåne var det problem med nerfallna träd, nerblåsta takpannor och tak samt lastbilar som vält på E 65 och E 6.

”Vi uppmanar till försiktighet om du måste ge dig ut i trafiken. Tänk på att det ligger nedblåsta träd och andra föremål på många skånska vägar”, varnar räddningstjänsten Syd.

Enligt Anders Nilsson, vakthavande polisbefäl i Skåne och Blekinge, är väglaget relativt bra. Men på sina håll fortsatte det att falla snö och snöblandat regn.

– Men blåsten har lugnat ner sig rejält, berättar han.

Vid sextiden ska polisen, räddningstjänsten och sjukvården i Skåne ha ett möte för att samordna insatserna under dagen.

Mats Persson på SMHI förutspår lokal snöhalka och att temperaturen i södra Sverige kommer att hålla sig kring nollstrecket.

I Stockholm blir det också blåsigt och byiga vindar med hastigheter upp till 15 meter per sekund under fredagen. Snön är för huvudstadsområdet del att vänta tidigast under förmiddagen.

– Det blir någonstans kring 5-10 centimeter, säger meteorologen.

Allra mest snö väntas enligt Persson i södra Norrland, norra delen av Värmland, Dalarna och i Gävleborg.

Vid Östersjökusten längre söderut blir det mindre av den vita varan.

– I värsta fall kan det komma två decimeter snö längs Upplandskusten, och lite mindre vid Roslagskusten. Men där är det nog stora lokala variationer, säger Persson.

TT: Om man blickar lite längre fram, kommer snön att ligga kvar?

– Ja, i varje fall över helgen och måndagen, svarar Mats Persson.

– Sedan ser det ut att komma in lite mildare luft, och då är det väl risk att snötäcket börjar krympa lite.

Persson betonar att SMHI:s prognoser är säkrare i det korta perspektivet och alltid osäkrare länge fram i tiden.

I Blekinge, Halland, Västra Götaland, Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Östergötland är mängder av tågsträckor stängda för trafik under fredagen. Vissa av banorna väntas öppna först under lördagen, enligt prognoser på Trafikverkets hemsida.

Även så långt norrut som i Västernorrland troddes Sven kunna ställa till problem för tågen under morgontimmarna. Runt om i Gävleborg utfärdades liknande varningar.

På Twitter vittnade många om både bekymmer och glädjeämnen till följd av Sven. Oceanografen Daniel Hansson både ställde och besvarade ”en vanlig fråga när det stormar”, nämligen den om de är fler nuförtiden.

”Det strikt vetenskapliga svaret: Nej”, twittrade Hansson, som bland annat forskat vid Göteborgs universitet.

Källa:TT

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report