Klassiskt flygplan har flugit färdigt

Lör 7 Dec, 2013 - 9:40

42 år efter premiären drar sig en av flygvärldens mest klassiska modeller tillbaka.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I helgen går sista reguljära flighten med DC 10, som bland annat SAS hade i sin flotta i många år.

Bland många flygintresserade har DC 10 varit en favorit. Det fräcka utseendet med en av planets tre motorer inbyggd i stjärtfenan gjorde modellen lätt att känna igen.
Totalt 446 exemplar rullade ut från McDonnell Douglas-fabriker i USA åren 1971-1989. Bland det 30-tal flygbolag som haft modellen i sin flotta märks SAS och Finnair.
Men sist att använda planet i reguljär passagerartrafik är Bangladesh Biman Airlines. Bolaget meddelar dock på sin hemsida att sista ordinarie DC 10-flighten går lördag 7 december. På vilken rutt planet kommer att flyga uppger dock inte Biman.

En sista chans för fansen
Den som vill flyga DC 10 en sista gång får dock en chans till, i februari 2014. Då planerar Biman att flyga planet på en specialtur från Bangladeshs huvudstad Dhaka till Birmingham i England.
– Vi vill att biljetterna till den flygningen går till riktiga flygentusiaster, säger Bimans vd Kevin Steele i ett pressmeddelande.
Sugen? Biljetterna släpps efter nyår, men vad de kommer att kosta är inte bestämt, skriver CNN travel.

Så småningom lär den sista DC 10:an hamna på flygmuseum i USA.
För bara drygt en månad sedan pensionerade SAS en annan klassiker från McDonnell Douglas, när bolaget genomförde sista flygningen med en MD80. Den skulle sedan hamna på flygmuseet i Oslo – men nu verkar de planerna ha havererat.

Källa:Aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report