Det är inte lätt att hänga med på alla projekt som Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS) driver numera. I dag dimper en nyhet ner som kan verka förvirrande men som egentligen innebär en förenkling: alla RTS innovationsprojekt samlas numera i ett omformat aktiebolag – utan några vinstkrav.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Arbetet med affärsutvecklingskonceptet Kurbits, rymdforskningssamverkan i Down To Earth For Tourism, nära samtal med Nasa och UNWTO – RTS har mycket på sin agenda som inte alltid faller under ordinarie arbetsområden.

Därför har styrelsen beslutat att lägga samtliga innovationsprojekt – och den operativa driften av RTS – i föreningens servicebolag som numera går under namnet Swedish Tourism Innovation Center AB (svb). Med tillägget (svb) som innebär att man har en särskild vinstbegränsning. I praktiken innebär det att alla eventuella vinster måste återinvesteras in i verksamheten. Ytterligare en intressant aspekt är att RTS vd Jan Lundin själv kommer stå som ägare av bolaget till 91 procent, medan RTS äger resterande nio.

– Syftet är att börja någonstans, säger Jan Lundin till Travel Report. Vi vill så småningom ta in andra ägare för att bredda. I ett non profit-bolag är ägarskapet inte samma viktiga fråga.

Förutom ägare och vd på Swedish Tourism Innovation Center AB (svb) kommer Lundin fortsätta som generalsekreterare för RTS, som fortsätter stå värd för Tillväxtdagen och Turistgalan som tidigare.

– Vi har jobbat med den nya satsningen sedan årsskiftet och det har gett resultat. Styrelsen har nu beslutat skapa en plattform som bättre passar ändamålet. Det underlättar för aktörer med olika storlek och inom olika branscher att jobba tillsammans för någonting större. Vi skapar något nytt på marknaden och reaktionen har varit god. Det offentliga och privata behöver fler plattformar att samverka kring.

Namnet då? Jan Lundin hade möten med UNWTO:s generalsekreterare Talib Refai redan i somras då han blev medlem i bolagets advisory board.

– Han var mycket bestämd på att det skulle heta SWEDISH och inte ”Scandinavian” eller ”Nordic”. Han menade att Sverige har ett så respekterat varumärke att det vore korkat att inte använda det.

Kommer folk i branschen förstå det här upplägget ni gör nu?

– Ärligt talat tror jag att turistföretagarna i grund och botten mest vill att vi ska göra något. Men för att komma framåt måste det finnas en spänst, en diskussion mellan olika branscher. Nu har vi skapat en verkstad, och de som vill vara med är välkomna.

Verksamheten inom bolaget lanseras och kommuniceras på nya sajten tourisminnovation.se. Där får besökaren också se hur det kommer sig att RTS och Jan Lundin lyckades locka så tunga internationella namn till Turistgalan 4 december – fler av dem sitter nu i Swedish Tourism Innovation Centers advisory board. Mycket av kommande projekt syftar till att överföra rymdforskningens innovationer och kunskap till turistnäringen, men det är en riktning av många. Jan Lundin ser fram emot att samarbeta med ännu fler branscher, över ännu fler nationsgränser.

– Vi är duktiga i Sverige, men vi är inte klara på långa vägar. Om vi kan skapa en plattform där våra lösningar blir internationaliserbara är det jättespännande. Arbetet har pågått i 12 månader, och nu kan vi ta ett jättekliv framåt för hela branschen. Om vi trycker in en rad spännande hjärnor i samma rum, med kaffe och mackor – vad händer då?

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: