VisitSweden satsar tillsammans med sina partners 60-80 miljoner kronor på att locka hit fler bilburna turister från Norge, Danmark, Tyskland och Holland som vill turista i stugor och på campingplatser. Målet är att övernattningarna inom kategorin ska öka med tre procent årligen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Varför satsar ni just på bilburna turister?

– Det verkar bli rekord nionde i rad för svensk turistnäring vad gäller exportintäkter, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden, till Travel Report. Vi ser inte en lika brant kurva för stugor och camping. Det är stora volymer, men marknaden följer inte samma utveckling.

Bara från Tyskland genomför man 53 miljoner övernattningar utomlands på campingplatser varje år – hotell och andra boendeformer alltså inte inräknat. Thomas Brühl ser därför en stor potential där färjor, stuguthyrare och turistregioner blir naturliga partners. Det är VisitSweden som tillsammans med svenska regioner och näringslivet genomför satsningen. Framförallt är det tre stora aktörer som investerar i kampanjen: stugjätten Novasol, SCR Svensk Camping och Stena Line.

– Vi har inte gjort en så stor samlad satsning någonsin tidigare, säger Thomas Brühl. Vi har diskuterat och sett en enorm potential. Sverige har ett erbjudande som de här målgrupperna är intresserade av – framförallt de vi kallar för ”Active Family” och ”WHOPs”. De vill ha barnvänliga och kulturella upplevelser nära äkta natur. Men de åker runt också, så det kan lika gärna inkludera dagsturer, stadsturer, shopping, äventyrsbad och cykling.

Kommer ni fortsätta med andra spår på samma sätt som tidigare?

– Ja, vi kommer att fortsätta bearbeta våra nischade målgrupper på nyckelmarknader. Matkonceptet Try Swedish fortsätter till exempel i London och vi kommer även köra det i New York. Mode, design och shopping är områden vi marknadsför mot exempelvis Finland, Milano och Norge.

Sverigebilden är mångfacetterad. Vilken bild är det ni vill måla upp för den här målgruppen?

– Konceptet inte helt färdigställt, men handlar om att lyfta fram ”svenskarnas smultronställen”. Både svenskar och turister ska kunna dela med sig av sina favorittips på nätet. Den äkta naturen är ett viktigt fundament.

60-80 miljoner låter mycket, men över tre år och fyra länder är det lätta pengar att göra av med. Vet ni något om vilka kanaler ni kommer att använda er av?

– Det är mycket pengar, men som du säger att när man bryter ner det på fyra separata marknader så är det inte så stora belopp. Vi har gjort en förfinad mediemix för respektive land och kör kampanjstart 1 februari och 1 mars 2014. Vi gör en reklamfilm som kommer visas i flera  länder, och så blir det kampanjer digitalt och i sociala medier. PR-aktiviteter sköts av våra lokala kontor på respektive marknad. Nästan alla turistregioner som är rimligt tillgängliga med bil är med. Ett bra koncept kan ge väldigt bra effekt och stor spridning, det vet vi sedan tidigare.

Kommer kampanjen märkas i Sverige över huvud taget?

– Ja, även om målgruppen finns i utlandet kommer vi i Sverige att se det i sociala medier. Men först kommer vi att visa upplägget för pressen i januari.

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: