TRS automatiserar skadeståndet

Tor 2 jan, 2014 - 22:39

TRS TravelRight har sin grund i de flygförseningar som varje år drabbar tusentals svenska resenärer. Genom en automatiserad process handlägger man snabbt och effektivt både privatpersoners och företags skadeståndsanmälningar mot flygbolagen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Stephan Eriksson är en rutinerad flygjurist, och han agerar den juridiska basen i nystartade TRS TravelRight. Han hjälper ofta familjer mot flygbolag vid större flygolyckor. Efter SAS-olyckan 2001 företrädde han till exempel alla skandinaviska passagerare mot SAS.

Efter den så kallade 261-regleringen som kom 2004 finns det även mindre skadestånd som är fast reglerade av EU enligt särskilda tariffer. Är flyget mer än tre timmar försenat har man som resenär generellt rätt till 600 Euro i skadestånd. Flygbolagen gör det dock svårt för privatpersoner att få betalt (men SAS sköter sig enligt Stephan Eriksson exemplariskt).

– Ungefär en procent av alla flyg blir mer än tre timmar försenade. Bara i Skandinavien gör vi 90 miljoner resor per år. Det borde innebära att det finns 900 000 krav att hämta in. Även den som reser i tjänsten har rätt till ersättningen, men de begär den nästan aldrig.

Många företag beställer själva sina resor i portaler som driftas av företag som exempelvis eBuilder. Travelrights tjänst kan integreras med eBuilder så att kundbolagets personal automatiskt ska kunna få ut sin ersättning.

Går det igenom tar Travelright 30 procent av summan. Bolaget driver inte bara processer för flygresenärer, utan även tåg-, buss- och båtresor regleras på samma sätt. Däremot gäller lite olika regler och tariffer. Det finns redan några mindre bolag med en liknande tjänst, men Travelright vill bli störst i Europa, framförallt på corporate-sidan.

Han ser Norwegians förseningar i september som ett klockrent exempel på en situation där flygbolaget inte har vidtagit alla åtgärder.

– Jag menar att det är orimligt att folk fick vänta i upp till 50 timmar på en ny flight. Det var 73 försenade flighter, med sammanlagt 100 miljoner kronor i claim value. Det är inte inlagt i kvartalsrapporten, så det ska bli intressant att följa.

 

CHRISTIAN VON ESSEN

En redigerad version av intervjun publicerades i Travel Reports decembernummer 2013.

SENASTE NYTT

ANNONS: