Fackligt uppror mot Norwegian

Tor 6 feb, 2014 - 6:59

Flygbolaget Norwegian vill flyga till USA med plan registrerade på Irland, men med asiatisk personal, vilket har upprört fackförbund i USA som kallar det social dumpning.

Fackliga representanter från båda sidor av Atlanten träffade norska Transportdepartementet på onsdagen och kritiserade Norwegians långdistansplaner. Statssekreteraren John-Ragnar Aarset lyssnade till fackförbundens kritik, men pekade på att det är upp till irländska och amerikanska myndigheter att godkänna licensansökningarna som gör Norwegians planer möjliga.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

— Norwegian vill starta ett dotterbolag, Norwegian Air International, för att expandera långflygningarna främst till USA, registrerat i Irland. Men inga flygningar ska gå dit eller därifrån, det är som rederinäringens bekvämlighetsflagg, säger Svenska Pilotföreningens internationella talesman Mattias Kling, som närvarade på mötet, till TT.

— Flygpersonalen ska förmedlas via ett företag i Singapore med bas i Hongkong, allt för att komma undan sociala avgifter och avtal med oss. Det har gjort inte minst våra kollegor i Nordamerika upprörda, de kallar det social dumpning och innebär förstås avsevärda konkurrensnackdelar för andra flygbolag, säger Kling.

Enligt honom var mötet i Oslo ett sätt att visa att de europeiska och amerikanska facken står enade.
— Vi representerar 100 000 piloter, hela vår industri är emot Norwegians planer.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report