I dag står det klart att Scandic förvärvar Rica Hotels med 72 hotell, varav 65 i Norge och sju i Sverige. Totalt innebär det att Scandic nu kommer ha 223 hotell i Norden. Travel Report lyckades få en pratstund med Scandics koncernchef Frank Fiskers på presskonferens i Oslo.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Hur länge har köpet varit på tal?

– Vi har legat i diskussioner med ägarfamiljen Rivelsrud under flera år, och under senhösten 2013 intensifierades diskussionerna. Det har på sistone varit rejäla förhandlingar, och i går kväll signerades avtalet. Familjen har ägt Rica i 50 år, så det är ett stort beslut för dem. De kommer att fortsätta med sitt fastighetsbestånd, så vi kommer hyra vissa hotell från dem. Däremot kommer de inte vara involverade i den operativa hotelldriften längre.

Finns det någon risk för att konkurrensmyndigheterna kan slå ner på förvärvet?

– Nej, köpet har granskats av de bästa konkurrensjuristerna i Norge. Vi menar att det är helt oproblematiskt.

Scandic blir äntligen starka i Norge nu?

– Ja, vi tar en ledande position i Norge, vilket var hela avsikten. Nu får vi 230 hotell. Vi har haft en ganska lätt närvaro tidigare, och nu kommer vi bli det starkaste hotellnätverket i Norge. Vi blir rikstäckande, och kan därmed erbjuda stora nordiska kunder en helhetslösning.

Vad har det hela kostat?

– Jag kan varken kommentera köpesumman eller kostnaden för transformationen av hotellen ännu. Nu ska konkurrensbedömningen göras. Sen ska vi lära känna bolaget ordentligt.

Finns det risk att några olönsamma hotell läggs ner?

– Nej, vi har köpt dem för att de ska ingå i nätverket. Rica är ett lönsamt företag, och vi köper en fin portfölj som vi ska vårda.

Ser du någon risk för likriktning på hotellmarknaden?

– Nej det tycker jag inte, vi respekterar Rica och det ska bli berikande för Scandic. Vi har ett brett spektrum av hotell i olika stilar och prisklasser, och det ska vi fortsätta med.

CHRISTIAN VON ESSEN

 

SENASTE NYTT

ANNONS: