Foto: Wikimedia Commons - Arpingstone

Göteborgs stads förvaltningar flög 38 gånger tur och retur med Ryanair i fjol.

 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Nu vill fackförbundet Vision att Göteborgs stad slutar att resa med lågprisflygbolaget.
– Ryanair är ett företag som systematiskt kränker fackliga rättigheter. Vi vill se att Göteborgs stad enbart gör affärer med företag som har kollektivavtal, säger Marcus Gustavsson, ordförande för Vision i Göteborg.

Flygbolaget är känt för sin arbetsmiljö. Anställda har vittnat om osäkra arbetskontrakt och att ledningen motsätter sig fackligt engagemang.

Bolaget toppar allmänna reklamationsnämndens ”svarta lista” och fälldes nyligen för könsdiskriminerade reklam för en välgörenhetskalender med bilder på flygvärdinnor. I vintras tog Ryanair till rättsliga processer mot piloter som skrev kritiskt om bolaget i en chatt på nätet. Företaget har drivit flera ärenden till domstol och stämt bland annat personal, piloter och medieföretag.

Men att sluta resa med lågprisflygbolaget är inte ett alternativ för Göteborgs stad.

– Alla resebokningar sker via ett upphandlingsbolag. I upphandlingen står bland annat att vi ska hantera skattemedel på bästa sätt, säger Katrin Skagert, arbetsmiljöstrateg på Stadsledningskontoret.

När Göteborgs stad upphandlade resebyråtjänster ställdes krav om att klara av 2 300 utrikesresor och 1 200 inrikesresor. Totalt en resekostnad på 43 miljoner kronor för resor och boende. Under fjolåret skedde 38 resor tur och retur med Ryanair till en kostnad av drygt 50 000 kronor, visar en redovisning som Vision begärt.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. En så enormt stor arbetsgivare som Göteborgs stad borde använda sin konsumentmakt här. Vi anser inte att det är förenligt med Göteborg stads värdegrund och att det kränker mänskliga rättigheter och rätten att organisera sig fackligt, säger Marcus Gustavsson.

Inga krav om social hänsyn

– Det är inte svårt att ha sympati med deras ståndpunkt. Men vi måste följa upphandlingen som vi har gjort, säger Bengt Delang, Göteborgs stadsdirektör.

– Det är snarare en politisk fråga om vi ska ha upphandlingar som tar hänsyn till sociala aspekter.

Att ställa krav på social hänsyn har gjorts i flera upphandlingar, bland annat från Gårdstensbostäder och hemtjänsten i Västra Göteborg. Men det har inte gjorts i reseupphandlingen.

– Vi får inte ställa krav på kollektivavtal i nuläget. Däremot kan man ställa etiska krav som till exempel en uppförandekodex, säger Tina Jönfeldt, upphandlingsledare på Upphandlingsbolaget.

Schyssta arbetsvillkor tycker Vision borde kunna kvala in som ett etiskt krav. Göteborgs stad har infört en anti-diskrimineringsklausul i alla sina upphandlingar men den finns inte med i den nuvarande upphandlingen om resetjänster, som löper ut den 30 april.

– Vi tänker förlänga det nuvarande avtalet ytterligare ett år. Men det är möjligt för alla förvaltningar och bolag att ta ställning i form av policydokument, som till exempel redan finns när det gäller att försöka välja mer resor med tåg, säger Tina Jönfeldt.

Källa: gp.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report