i4D testflygning genomförd

Tor 20 Mar, 2014 - 7:04

VIDEO]På onsdagen genomfördes en andra testflygning inom Sesarprojektet i4D.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Se här:

Konsortiet Noracon, där LFV ingår, är drivande i projektet vars syfte är att öka flygets förutsägbarhet.Flygningen gick liksom i februari 2012 från Toulouse via Köpenhamn till Stockholm och tillbaka.

Vad är då i4D eller initial 4D trajectory? Det kan bäst beskrivas som avancerad teknik för kommunikation mellan plan och flygledning via datalänk och är ett helt nytt sätt att samarbeta mellan flygplan och mark. Flygplanet skapar och följer en bana i luften efter koordinering med markkontrollen. Resultatet blir en flygning som bättre utnyttjar planets prestanda och som minskar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

– Den här flygningen visar att forskning och utveckling inom Sesar kommer till direkt nytta för europeiskt flyg. Men utan medverkan från piloter och flygledare när det gäller operativ support och valideringar hade det inte varit möjligt, säger Claude Chêne, verkställande direktör Sesar Joint Undertaking i ett pressmeddelande.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report