Avicii en turistmagnet

Tor 3 apr, 2014 - 7:07

Det var inte bara Avicii och arrangörerna av hans två spelningar i Stockholm som kunde jubla.

Även turistnäringen fick ett rejält uppsving när de 38 000 konsertbesökarna åt på restaurang, shoppade eller besökte en del av stadens sevärdheter.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Avicii är en av världens största dj:s med stora hits som ”Levels”, ”Fade in to darkness” och ”Wake me up”. Bland annat har ”Wake me up” spelats över 200 miljoner gånger via musiktjänsten Spotify.

Redan 15 minuter efter biljettsläpp till Aviciis spelningar i Stockholm den 28 februari och den 1 mars i år var biljetterna slutsålda och när han intog scen på Tele 2 Arena möttes han av 38 000 personer.

”En sådan här konsert har jättestor betydelse för Stockholm och turistnäringen. Det finns de som tror att konserter inte spelar någon roll och att de bara ger ringar på vattnet i intäkter, men det stämmer inte”, säger Ulla Hamilton, företagarborgarråd (M).

Enligt en undersökning där företaget Mind research på uppdrag av Stockholm Visitors Board intervjuade 284 konsertbesökare, genererade Aviciis spelningar 45 miljoner kronor i omsättning för turistnäringen.

Hotell-, restaurang- och konfektionsbranschen hör till dem som tjänar på att stora stjärnor som Avicii spelar i Stockholm.

Av de intervjuade var 57 procent inte från Stockholm och 62 procent av dem valde att bo på hotell i snitt en natt.

De allra flesta som intervjuades angav att Avicii var huvudanledningen till Stockholmsbesöket, men 60 procent passade på att gå på restaurang och 59 procent ägnade sig även åt shopping. Den genomsnittliga konsumtionen för besökarna var 2 071 kronor per person.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report