På TUR-mässan passade vi på att besöka invigningen av STF Göteborg City – ett väldesignat compact living-palats mitt i smeten på Drottninggatan. Nu har man öppnat dörrarna för allmänheten, så vi tog ett snack med den stolte platschefen Fredrik Kihlberg.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Över hundra rum mitt i Göteborg – vad har varit svårast under den här processen tycker du?
– 102 rum och 309 bäddplatser mitt i centrala Göteborg, kan inte bli bättre! Det mest utmanande med processen när det gäller byggnaden har varit att utnyttja varje centimeter vi har tillgängligt. Detta för att se till att vi kan se till att gästen har en behaglig och väl genomtänkt vistelse samt att vi kan skapa en lönsamhet hos oss som tillåter att vi kan bibehålla priser som är 15-20 procent lägre än brukligt i ett sånt här centralt läge.

Med designkänsla och hipp barmiljö känns vandrarhemskonceptet främmande. När slutar man vara vandrarhem egentligen? Och vad kommer ni kalla er?
– Vandrarhemsbegreppet har numera en väldigt bred uppfattning hos gemene hen. Under det senaste århundradet så har begreppet blivit en vid definition och kan skilja sig stort som produkt över hela landet. Grundfilosofin har dock en röd tråd, du ska kunna bo till ett lägre pris och få en utgångspunkt för att turista i både skog, fjäll, hav och land. Möjligheten att bädda själv, tillaga din egen mat i ett gästkök samt att på en samlingsplats träffa och utbyta erfarenheter med andra liknande själar som dig själv är också viktigt.

– Vi på STF Göteborg City kallar oss ett ”hotell med vandrarhemsmöjligheter”. Med det menar jag att du har en möjlighet att aktivt själv välja hur du vill uppleva din vistelse hos oss.

Ni har arbetat med olika delar av Sverige i själva inomhusmiljön. Vad kan du berätta om det?
– Ett av grundkoncepten när vi valde att satsa på denna nya anläggning var att vi vill återberätta om STF:s 129-åriga historia samt att visa att vi faktiskt finns i hela Sverige – från Ystad i söder till Riksgränsen i norr. Det är även en möjlighet för oss som värnar om att få folk att ”upptäcka Sverige” att få visa upp landet i liten skala för utländska gäster som kanske bara besöker Göteborg under sitt Sverigebesök.

Hur kommer ni att utnyttja lokalen på bästa sätt när ni har ett så centralt läge?
– Vårt mål är att både hitresta och göteborgare ska kunna få ett urbant basläger att samlas vid och utbyta erfarenheter samt att vi ska kunna guida alla till de smultronställen som vi har här i Göteborg.

Kommer det här ge mersmak till andra STF-vandrarhem tror du?
– Det tror och hoppas jag på. Vi har varit väldigt aktiva med att försöka hitta kostnadseffektiva lösningar och designidéer som man ska kunna inspireras av – till andra anläggningar eller varför inte sitt eget hem?

CHRISTIAN VON ESSEN

Foto: Martin Skredsvik

SENASTE NYTT

ANNONS: