Together for Change, Photo: Helena de Bragança

Journalisten Ebba Lövenskiold var på semester i Dominikanska Republiken 2010 när jordbävningen slog till hos ögrannen Haiti. Det blev en upplevelse som påverkade henne starkt, och sedan har hon återvänt till ön upprepade gånger. 2013 startade hon Together For Better, en välgörenhetsorganisation som verkar för utsatta barns rätt till skolgång.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Together for Change, Photo: Helena de Bragança

Hur drar man igång ett välgörenhetsprojekt? Vad är svårast?
– Det är en utmaning att förstå hur man bäst hjälper. Vi arbetar med små resurser och minimala administrationskostnader. För mig har det varit viktigt att hålla stenhårt i projektet för att kunna kontrollera att pengarna kommer fram. Samtidigt begränsar detta hur mycket man kan åstadkomma. Men en av utmaningarna med det här är också att vara glad över vad man lyckats med, istället för frustrerad över allt som kvarstår.

Ni stödjer i dagsläget en första skola. Hur djupt involverade kan ni vara?
– Vi vill ge skolan bättre förutsättningar att kunna driva sin verksamhet. Naturligtvis är det lätt att bli väldigt involverad när man arbetar på en mikronivå som denna. Men det är en balansgång som jag håller på att lära mig. Skolan måste själva ansvara för sin utveckling. Min stiftelse kan bara gå in och ge dem vissa verktyg.

Många känner bara till DR som en paradisö – kan du kortfattat beskriva vilka problem man brottas med?
– Precis som på många paradisöar finns det fattigdom bortom de vackra stränderna. Skolväsendet är ett stort problem. Många skolor verkar under bedrövliga omständigheter, utan toaletter, rinnande vatten eller läroböcker, och med lärare som arbetar oavlönat. Skolorna är för få, många barn går inte i skola alls. Majoriteten av de som startar skolor är kvinnor, som har utbildning men inga pengar. Jag tror på att stödja denna grupp entreprenörer.

Together for Change, Photo: Helena de Bragança

Vilka planer har du för Together for Better? Är konceptet applicerbart på andra platser?
– Jag hoppas att kunna växa och hjälpa fler skolor. Behovet är enormt. Störst är behoven generellt i områden med hög procent haitier.

Söker ni volontärer?
– Ja, vi söker först driftiga volontärer som vill verka från Sverige. På sikt vill vi kunna välkomna volontärer även på plats, men i dagsläget saknar vi möjlighet till att ta emot dem på ett bra sätt. Vad vi söker på plats just nu är fler researrangörer som vill vara vår bro mellan alla turister som vill donera saker, och barnen.

CHRISTIAN VON ESSEN

Foto: Helena Kubicka de Braganca

Läs mer på www.togetherforbetter.se

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report