Åtalas för flygfylleri på Arlanda

Tis 6 Maj, 2014 - 6:59

Arbetsledaren på SAS ska enligt åtalet ha varit alkoholpåverkad då han ansvarade för tillsynen av flygplanets lastning på Arlanda.

Nu åtalas han för flygfylleri och riskerar att bli av med jobbet.
-Jag drack sex starköl kvällen innan, säger mannen i polisförhör.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Då Arlandapolisen genomförde en nykterhetskontroll en morgon i februari blåste den SAS-anställde arbetsledaren positivt och togs ur tjänst.
Provsvar visade att han hade en alkoholhalt på 0,36 promille. Mannen var ansvarig för lastningen av flygplanet och fördelade arbetsuppgifter till medarbetarna. Han var juridiskt ansvarig för att lastningen skedde enligt gällande instruktioner, att planet var säkert att flyga och han lastade in väskor och containers i en dator.
Då Arlandapolisen genomförde en rutinkontroll av personalens nykterhet stod mannen och jobbade under ett flygplan. Han berättade att han nyss kört en ”puch-truck” som stod fastkopplad med flygplanet.
Efter att ha blåst positivt i sållningsinstrumentet tog han tillbaka den uppgiften.

Har erkänt brott
Mannen har erkänt brott i förhör. Han har uppgett för polisen att han kvällen innan druckit sex stycken 33 centiliters starköl med en alkoholstyrka på 5,9 procent.
– Jag slutade dricka innan klockan 18, säger han.
Arbetsledaren åtalas för flygfylleri på Arlanda flygplats under sin tjänstgöring som enligt åtalet varit av betydelse för flygsäkerheten. Alkoholkoncentrationen i utandningsluften var 0,18 milligram/liter. Mannen riskerar att bli av med jobbet om han döms.

”Oerhörd personlig tragedi”
SAS bekräftar att åtal har väckts.
– Vi har en tydlig nolltolerans mot den här typen av händelser som generellt sker mycket sällan, säger Henrik Edström, tillförordnad pressansvarig på SAS Sverige. Vi är medvetna om vad som hänt och ser allvarligt på det. Han betonar att det inte är flygande personal som åtalats utan en anställd inom marktjänsten. SAS ska ha vidtagit åtgärder men Henrik Edström vill inte gå in på vilka eller vad som kan ske om mannen döms för flygfylleri vid rättegången om en dryg månad.
– Det är en oerhörd personlig tragedi.

Källa:aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report