Hur reser vi i framtiden?

Tis 6 maj, 2014 - 9:57

Jag tycker alltid att det är lite kittlande med framtidsprofetior, särskilt när de innefattar stora visioner och futuristiska illustrationer. Skyscanners rapport The future of travel 2024 är en sådan. Genom att konsultera forskare och experter nosar man fram några av de teknikskiften som förutspås förändra sättet vi upptäcker, bokar och upplever resor i framtiden.

Med den snabba tekniska utvecklingen som pågår är det inte alltför främmande att tänka sig in i det inledande scenariot som beskrivs i rapporten, nämligen att ett AI-verktyg är vår digitala ”e-assisten” som förser oss med färdiga paketlösningar utifrån våra unika preferenser som den har lärt sig. Röstigenkänning och automatiserade tips är vi redan vana vid, men redan inom ett par år kommer möjligheterna sannolikt vara oändliga i jämförelse.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Inspirationen innan resan kommer även den att kunna utvecklas med 3D-teknik, känselsensorer och nya typer av glasögon som kan ta oss vart vi vill när vi vill det.

I kombination med allt fler ständigt uppkopplade prylar, plagg och apparater i hemmet, samt en ökad förståelse för ”big data”-hanteringens värde, kommer den så kallade semantiska sökningen att bli allt vassare. Det innebär med andra ord att tekniken lär sig och blir bättre ju mer vi använder den.

Kraven på bokningssystemen kommer öka dramatiskt när allt ska göras sömlöst och sekundsnabbt.

Allt låter förstås spännande, men en sak skaver ändå i mig. När allt blir häftigt, digitalt och 3D-fräscht innan resan – hur kommer vi då att uppleva själva resan? Med skyhöga förväntningar är risken stor att upplevelsen inte blir motsvarande. Flygplanens ekonomiklasser kommer förmodligen vara lika trånga och obekväma, hotellpoolerna ännu mer överbefolkade och horderna av turister vid de största sevärdheterna allt mer svällande. De som har råd med den senaste tekniken är också de som gladeligen betalar extra för bekvämlighet, avskildhet och flexibilitet. Kommer resandets klassklyftor öka allt snabbare?

Christian von Essen
Chefredaktör Travel Report
christian@travelreport.se

 

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report