Prisras på flygresor

Ons 7 maj, 2014 - 7:02

Nästan 1500 kronor billigare till Los Angeles.

Närmare tusenlappen billigare till Turkiets riviera eller Dubai. De senaste tre åren har snittpriserna för en flygbiljett från Sverige till en mängd resmål rasat, visar färsk statistik.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det är nätresebyrån Travellink som kartlagt utvecklingen på flygpriser åren 2011-2014. Resultatet visar att priserna sjunkit till 17 av 22 undersökta resmål.
− Det är verkligen kundens marknad. Konkurrensen mellan flygbolagen pressar priserna, säger Elisabeth Lindberg, försäljnings- och marknadschef på Travellink Privatresor.
Ett exempel på hur ökad konkurrens påverkar biljettpriset är Norwegians intåg på rutten Stockholm-Los Angeles. Mellan 2011 och 2013 steg snittpriset från 6148 kr till 6472 kr t/r. Men sedan Norwegian började flyga sträckan tidigare i år har priset rasat med flera tusenlappar till i snitt 4386 kr under 2014 hittillls.

Rekordlåga priser
Däremot har bolaget inte haft samma effekt på flygpriset till sina första långdestinationer, Bangkok och New York, dit man började flyga i fjol.
Till Bangkok har snittpriset sjunkit med 7 procent på tre år medan priset till New York är oförändrat jämfört med 2011. Men till bägge dessa resmål råder en helt annan konkurrens från Sverige än till LA.
Generellt har dock priserna på långdistanslinjer sjunkit till rekordlåga nivåer, visar senaste upplagan av Svenskt flygprisindex, som sammanställs av flygsökmotorn Travelmarket. För första gången kostar nu en interkontinental biljett under 5000 kr t/r i snitt, räknat på de tio resmål som ingår i indexet.

Rom och Budapest dyrare
I Travellinks prisjämförelse har priset från Stockholm rasat mest till turkiska Antalya, -30 procent på tre år. 2011 kostade en tur- och returbiljett i snitt 2819 kr, i år bara 1970 kr.
Även resmål som Istanbul, Kreta och Dubai (dit Emirates öppnade en linje från Stockholm i fjol) har blivit rejält billigare.
Däremot har flygresan till populära weekendstäderna Budapest och Rom blivit betydligt dyrare, upp 24 respektive 18 procent. I Budapests fall beror det sannolikt till viss del på ungerska flygbolaget Malevs konkurs 2012 samt Ryanairs nedläggning av linjen Skavsta-Budapest.

Källa:aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report