Förra helgen fick jag äran att delta i min allra första BarCamp om hållbar turism. Green Tourism Camp är en ”un-conference”, vilket innebär att vi som deltagare satte agendan tillsammans på fredag morgon och delade in oss i olika seminarierum beroende på intresse. Den som initierat ämnet fick också moderera samtalet.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Så här såg fredagens agenda ut, och här kan du ladda ner anteckningarna från samtliga seminarier.

Jag kommer att skriva lite mer om helgens samtal och fynd i juninumret av Travel Report, men här kommer först ett ”statement” undertecknat av de 30+ deltagarna vid GTCS 2014, där vi helt enkelt efterlyser ett kunskapslyft inom hållbarhet på ledningsnivå inom turism- och reseindustrin. Förhoppningsvis kan detta leda till att diskussionerna vid nästa års BarCamp når ännu högre.

Texten återfinns även på Sigtunas sajt Hållbar Destination.

Green Tourism Camp i Sigtuna efterlyser fler ledare i samtalet om hållbarhet

Hållbarhetsfrågorna måste in i de visioner, strategier och affärsplaner vi använder för att utveckla våra destinationer. Först då kan turistnäringen göra skillnad. Deltagarna i konferensen Green Tourism Camp uppmanar till större engagemang och utmanar branschens ledare och beslutsfattare att delta i samtalet för att driva på en hållbar turismutveckling, till nytta för en växande näring.

För andra året i rad har ”icke-konferensen” Green Tourism Camp Scandinavia genomförts i Sigtuna på temat turism och hållbar utveckling. Under två fullspäckade dagar delade de drygt 30 deltagarna med sig av sina frågeställningar och sin kunskap. Deltagare kom från England, Belgien, Österrike, Tyskland och Sverige – från Skåne, Gotland, Uppsala, Göteborg, Stockholm till Swedish Lapland fanns representerat på plats.

På agendan – som skapas helt utifrån deltagarnas egna frågeställningar – stod till slut närmare 20 olika seminarier som alla på olika sätt utgick från den gängse definitionen av hållbarhet (miljömässig, ekonomisk och social). Några programpunkter var bland annat: Vad är dålig turism? Hur mäter man hållbarhet? Vad är ett grönt möte? Hur väcker man gästens engagemang i frågan? Hur kommunicerar man sitt hållbarhetsarbete? Hur kan man implementera hållbarhet som ett strategiskt verktyg i affärsplanen? Hur ser ungas relation ut till turism och hållbarhet? Och hur kan vi använda samverkan som ett effektivt verktyg för att säkerställa en hållbar utveckling?

I en avslutande session konstaterade deltagarna att beslutsfattare inom besöksnäringen behöver mer kunskap i hållbarhetsfrågor, på såväl internationell och nationell nivå som på destinationerna och de enskilda turistmålen. Med en växande näring följer ett ökat ansvar för klimat och miljö, men också en stor möjlighet i att stärka den gemensamma attraktionskraften. Det är ett ansvar som alla måste ta, och Sverige har chansen att gå i bräschen för hållbar turism. Det har vi inte råd att missa. Hållbarhet får därför inte bli en parallell nischfråga, utan måste bli en integrerad del av affärsutvecklingen och den dagliga verksamheten.

Eftersom svensk destinationsutveckling i stor utsträckning är finansierad av offentliga medel måste även statliga myndigheter och verk i hög grad vara delaktiga i utvecklingen av nya visioner och strategier. En hållbar utveckling kräver kunskapsutbyte, aktivt deltagande och en vilja till förändring. Med engagemang, nyfikenhet och öppenhet kan ett positivt paradigmskifte äga rum, till gagn för svensk turism.

Deltagarna på Green Tourism Camp utmanar nu branschens ledare och beslutsfattare att fördjupa sina kunskaper och bjuder in till ett aktivt deltagande vid GTC i Sigtuna 2015.

Anders Esselin, Man & Nature
Andreas Olsen, Hotell Kristina
Björn Arvidsson, RazorMind
Brita Moosemann, Yeald for profit
Camilla Zedendahl, Destination Sigtuna
Catarina Wallentin, Gotland Convention Bureau
Christian von Essen, Travel Report and CityXpress
Christine Fuchs, the Social Fux
Cinzia Paulsen, Konferens & Event, SF Bio AB
Dan Jonasson, Sustainability expert Kiruna in Swedish Lapland
Dennis Zalamans, Södertörns Högskola
Gustaf Onn, Södertörns Högskola
Hanna Bergendahl, Sigtuna Meetings
Henrik von Arnold, Stockholm Convention Bureau
Jan Peter Bergkvist, Sleep Well
Jens Johansson, U&We
Jeppe Klockaresson, Fair Travel
Jonas Norén, SF Bio
Katarina Torstenson, Göteborg & Co.
Kym McWhinnie, Royal Collage of Physicians
Lotta Boman, Sigtuna Meetings
Louise Gustafsson, Carlson Rezidor
Maria Tullberg, Radisson Blu Arlandia Hotel och Radisson Blu SkyCity Hotel
Marie Häggström, Stockholm Convention Bureau
Patrik Dyrendahl, SF Bio AB och GMIC Sweden
Simon Strandvik, Greentime AB
Sofie Blomgren, Destination Uppsala
Sofie Broomé, Event in Skåne
Wolf-Thomas Karl, Agentur Karl & Karl
Ywonne Glimeld, student Hållbar Turism, Akademi Båstad
Åsa Markén, Swedavia Swedish Airports

CVE

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report