Undantagstillstånd utlyst i Thailand

Tis 20 maj, 2014 - 7:06

Thailands armé har utlyst undantagstillstånd i hela landet och arméchefen har beordrat censur av medier.

Tio satellit-tv-kanaler har stoppats. Militären uppger att det inte rör sig om någon statskupp. Enligt militären är syftet med åtgärderna att återställa ordningen i landet, som skakats av dödliga protester.
”Allmänheten behöver inte gripas av panik utan kan leva sina liv som vanligt”, hette det i arméns uttalande om undantagstillståndet som gjordes på tisdagen i en tv-kanal som drivs av militären.
Thailands regering var på förhand inte informerad om beslutet, uppger en medarbetare till den tillförordnade premiärministern Niwattumrong Boonsongpaisan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Regeringen innehar dock, enligt medarbetaren, fortfarande makten. Även armén uppger att undantagstillståndet inte har något med styret av Thailand att göra, och att regeringen fortfarande fungerar, rapporterar Reuters.
Enligt biträdande armétalesmannen, överste Winthai Suvari, handlar åtgärden om att återställa fred och stabilitet.
– Allt är normalt utom att militären ansvarar för alla nationella säkerhetsfrågor, sade nationelle säkerhetsrådgivaren Paradon Pattanatabut till AFP.
– Vi utlyste undantagstillstånd, det är inte en kupp, eftersom situationen inte är stabil. De dödar varandra varje dag, säger en general anonymt till Reuters.

Enligt honom patrullerar soldater i Bangkok och de har även ”säkrat” tv-stationer.
– Vi behöver deras samarbete för att de ska berätta för folket: grips inte av panik, detta är inte en kupp, säger generalen.
Jatuporn Prompan, ledare för den regeringsvänliga proteströrelsen ”rödskjortorna”, säger att han och hans anhängare ska fortsätta demonstrationerna i Bangkoks utkanter.

Tillfrågad om hur han ser på att armén utlyst undantagstillstånd, svarade Prompan:
– Det är bra. Vi stannar här och fortsätter våra protester tills landet har återgått till demokratiska principer, vilket kommer att leda till ett val och en ny, vald premiärminister. Enligt AFP berättade ”rödskjortornas protestledare” senare att soldater slagit en ring runt demonstrationen.

Senare på dagen beordrade arméchefen även censur av medier i – som det heter i hans uttalande – den nationella säkerhetens intresse. Ordern vidarebefordrades av varenda thailändsk tv-kanal.
”Armén förbjuder alla medieföretag att rapportera eller distribuera nyheter eller stillbilder till skada för den nationella säkerheten”, löd uttalandet, som var undertecknat av general Prayut Chan-O-Cha.

Thailands armé beordrade också att tio satellit-tv-kanaler måste upphöra med sändningarna, såväl stationer som drivs av regeringsvänliga som regeringskritiska grupper. Syftet med åtgärden ska vara att ”behålla lugn och ordning”.
En talesman för Japans regering säger att Tokyo är djupt oroat av händelserna i Thailand.
– Återigen manar vi alla berörda parter att agera återhållsamt och utan att använda våld, säger statssekreteraren Yoshihide Suga till reportrar i Tokyo.

Thailand har befunnit sig i ett politiskt limbo sedan den 7 maj då premiärminister Yingluck Shinawatra och nio av hennes ministrar tvingades avgå. En domstol hade funnit dem skyldiga till maktmissbruk. Under protesterna, som varit både för och mot regeringen, har minst 28 människor dödats och hundratals skadats. Krisen är den senaste yttringen i en nära decennielång maktkamp mellan den störtade tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra och det rojalistiska etablissemanget.

Källa:TT-AFP-Reuters

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report