Vad händer i Bangkok egentligen?

Tis 20 maj, 2014 - 13:01

I Thailand råder i dag undantagstillstånd. Vi kollade läget med Bangkok-baserade journalisten och fotografen Joakim Lloyd Raboff.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Vad är det som händer i Bangkok – varför är det undantagstillstånd?
– Vissa menar att militärledningen själv fattade beslutet att inrätta undantagstillstånd med argumentet att det var för att förhindra att det kaos som plågat delar av huvudstaden under 6-8 månader, förvärrades. Sedan Yingluck Shinawatra blev avsatt för ett par veckor sedan, råder det just nu ett extremt spänt politiskt läge mellan å ena sidan rödskjortorna – med stort stöd från landsbygden och den mäktiga familjen Shinawatra, och å andra sidan gulskjortorna som leds av den inte helt okontroversielle oppositionsledaren Suthep med stöd av landets maktelit.

Är stämningen orolig skulle du säga?
– Det är på det stora hela ”business as usual” men militären har idag satt upp flera beväpnade checkpoints vid några av stans mest populära gator – vilket skapar ytterligare problem i Bangkoks redan kaotiska trafiksituation. Vid tv-stationerna och regeringsbyggnaderna som militären nu ockuperat, är läget mycket spänt.

Finns det någon plan framåt från politiskt håll?
– Än så länge verkar det inte finnas någon uttalad plan. Alla väntar på hur dels respektive politisk grupp reagerar på undantagstillståndet, dels om militären kommer att alliera sig med endera grupp. Den politiska situationen kan antingen sluta med att militären med hjälp av senaten utlyser nyval, att det blir militärkupp där en tillfällig regering tillsätts av officerskåren, eller ett regelrätt inbördeskrig.

CHRISTIAN VON ESSEN

Foto: Joakim Lloyd Raboff

SENASTE NYTT

ANNONS: