Det var idel glada miner när PDF Brasserie Group fick sitt senaste tillskott i familjen: Bar Burger Café i självaste Kungsträdgården. Premiärlunchen för pressen hade blivit uppskjuten någon vecka, men så fick man strålande sol istället för byggdamm till burgaren.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det är ett ordentligt burgarkrig nu i Kungsan – Bar Burger Café ligger mitt emellan Friday’s och Max, med Mc Donald’s på andra sidan gatan. Men tanken med BBC är att kombinera parisisk bistro med amerikansk diner i en New Yorkig känsla – därav det möjligen något förvirrande namnet. BBC ska vara öppet för alla ändamål, från sällskap som vill äta en stor middag till den ensamme espressodrickande turisten. Gemensamt för alla gäster är dock det sjudande skyltfönster som Kungsan trots allt utgör.

Ledningsgänget har plockat viss personal från sina andra ställen, och köksmästaren Gustaf Nathorst medgav att han faktiskt gjorde sin krogjobbsdebut på Peter Nordins Prinsen för 17 år sedan. Nu är han tillbaka i värmen efter att senast ha kommit från Stallmästaregården.

Allt är inte burgare på BBC. Här är en klassisk Rockefeller, ostron med krämig spenat, gratinerade med ementalerost.

 

Peter Nordin har funnit inspiration i USA, senast efter en resa till San Francisco. På menyn finns sju burgare. På bilden ser vi en True-Burger med karamelliserad lök och en massa cheddar. Till det en Amber Ale från Nya Carnegiebryggeriet, som i ett nära samarbete ska förse PDF-gruppens samtliga ställen med färskbryggt öl från Hammarby Sjöstad.

Köttet kommer från USA och innehåller enligt utsago inga hormoner eller antibiotika. En blandning av bland annat beef skirt, flankstek och oxbringa.

Grymma pommes förstås.

Samtidigt har man öppnat en liten gelateria runt hörnet, där all glass görs från grunden med enbart naturliga råvaror. Då kan man skapa den här vackra saken, en Shake rasperries heaven.

Och den här amerikanska cheesecaken orkar vi inte ens gå in på. Ofryst, och med mindre andel cream cheese, blir den lätt och smälter i munnen.

Lokalen är trång och stimmig, men det vackra (och dyra) kaklet piggar upp, tillsammans med broadwaylamporna i taket och en diger cocktaillista. Inomhus finns det i dagsläget 50 sittplatser, medan man får ihop 120 utomhus.

TEXT OCH FOTO: CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: