SAS kovänder om Eurobonus

Ons 21 maj, 2014 - 7:02

Foto:SAS


Flygbolaget SAS har skrotat planerna om en försäljning av sitt lojalitetsprogram Eurobonus.

I stället storsatsar man på lojalitetsprogrammet med nya erbjudanden och 370.000 nya medlemmar bara det senaste året.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

För några år sedan trodde många experter att SAS skulle sälja av sitt Eurobonusprogram. Flygbolaget blödde, och ledningen hade redan visat sig vara villiga att sälja av delar av verksamheten för att undvika likviditetskris.

Nu bekräftar SAS att man faktiskt räknade på en försäljning.

”För några år sedan såg vi över alla våra tillgångar, även Eurobonus. Vi tittade exempelvis på Air Canada som hade knoppat sitt lojalitetsprogram Aeroplan”, medger Nils Lindhe, chef för Eurobonus.

Bolaget beslutade dock att i längsta möjliga mån behålla programmet och försöka utveckla verksamheten genom det.

”Nu har vi fattat ett strategiskt beslut om att Eurobonus är en central del av SAS strategi. Programmet ska dels skapa lojalitet bland de som flyger ofta. Men det ska även bredda SAS så att alla kan tjäna bonuspoäng genom sitt vardagliga spenderande”, säger han.

Inte heller Jacob Pedersen, analytiker på Sydbank, tror att SAS avser sälja sitt Eurobonusprogram.

”I dag är Eurobonus den sista delen av kärnverksamheten som SAS skulle överväga att sälja. Man gör det bara om det skulle bli absolut nödvändigt”, säger han.

Just nu storsatsar SAS istället på Eurobonus. Bara de senaste tolv månaderna har antalet medlemmar ökat med 370.000 till närmare 3,4 miljoner.

Hälften av tillväxten kommer från Norge där det fram till nyligen var förbjudet att samla poäng på inrikesresor. Reglerna ändrades i början av 2013 och sedan dess har antalet norska Eurobonusmedlemmar ökat med 200.000 till en dryg miljon.

Samtligt sjösätter SAS flera nya samarbetsavtal.

I början av maj började Skandia erbjuda betal- och kreditkort kopplade till Eurobonusprogrammet. Skandias kunder får även Eurobonuspoäng när de köper värdepapper, pensionssparar eller tecknar bolån.

Och för någon vecka sedan gick mäklarfirman Bjurfors ut med ett erbjudande: Alla som säljer sin bostad via dem får 30.000 Eurobonuspoäng. Det räcker till en Parisresa, tur och retur.

Totalt har SAS nu samarbetsavtal med ett 40-tal olika bolag.

”Vårt mål är 5 miljoner medlemmar 2015”, säger Nils Lindhe.

Han menar att Eurobonus är ett av flygbolagets viktigaste konkurrensfördelar mot konkurrenter som Norwegian.

”Medan våra konkurrenter erbjuder pengar tillbaka har vi har lyckats bygga upp något som är större och svårare att kopiera. Våra kunder kan spara ihop till resor på så många olika sätt”, slår han fast.

Huruvida SAS har råd att stå fast vid denna strategi beror givetvis på hur det går för verksamheten.

Under verksamhetsårets första kvartal, som sträcker sig från november till januari, redovisade SAS en förlust före skatt på 146 miljoner kronor. Det var sämre än väntat men bättre än förlusten på 767 miljoner kronor för motsvarande period ett år tidigare.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

ANNONS: