Kuppen i Thailand fördöms globalt

Fre 23 Maj, 2014 - 7:06

Thailändska arméns maktövertagande och utövning av censur har resulterat i en strid ström av internationella fördömanden.

”Det finns inget rättfärdigande för denna militärkupp”, säger USA:s utrikesminister John Kerry i ett skarpt uttalande.
Han gör klart att maktövertagandet kommer att påverka relationerna mellan länderna. Redan nu ser USA över militär hjälp och andra samarbeten med Thailand.
Runtom i Europa kritiserades kuppen i varierande ordalag, liksom i Japan, som kallar den ”beklagansvärd”.
Arméns maktövertagande är det senaste kapitlet i den snart tio år långa kampen mellan Thaksin Shinawatra, som avsattes som premiärminister i en statskupp 2006, efter en lång politisk kris, och de rojalistiska eliterna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Torsdagens kupp skedde efter månader av dödliga protester som lamslagit delar av Bangkok och fått ekonomin att bromsa in.
Militären passade även på att införa förbud för demonstrationer där fler än fem personer deltar samt utegångsförbud. Den har också hotat med hårda tag mot alla som kritiserar militären i sociala medier.

Censuren slog direkt till mot kabel-tv-bolag och amerikanska CNN finns bland de kanaler vars sändningar stoppats i Thailand.
”Människorna där förtjänar att få veta vad som pågår”, skriver tv-bolaget på Twitter.
Bangkok präglades av lugn och relativt normal aktivitet på morgonen – trots att militären beordrat att alla skolor och universitet ska fortsätta att vara stängda. Tunnelbanor, Sky Train och bussar rullade när det nattliga utegångsförbudet hävdes i gryningen.

Tv-stationerna sände bara samma nyhetsprogram från arméns egen kanal. Där visades bilder från områden i huvudstaden där soldaterna skingrat demonstranter från de rivaliserande politiska grupperingarna, såväl regeringskritiska som regeringsvänliga. Andra bilder visade människor skynda i väg till kontorsvardagen och några intervjuade sade till militär-tv-kanalen att de välkomnade kuppen.

Yingluck Shinawatra, syster till Thaksin, hör till de över 100 högt uppsatta politiker som militären givit order att infinna sig på ett möte under dagen. Hon var intill nyligen premiärminister, men tvingades avgå efter ett kontroversiellt domstolsbeslut om korruption. Hon tros befinna sig i familjens starka fäste i norra Thailand och det är oklart om hon kommer att närvara under mötet.

General Prayuth Chan-O-Cha, chef för kungliga thailändska armén som genomförde kuppen, hör till det rojalistiska etablissemanget som i allmänhet är fientligt inställt till Shinawatra. Han har dock tidigare försökt att hålla armén utanför de politiska striderna och upprätthöll vad som uppfattades som en varm relation med Yingluck Shinawatra efter hennes enorma valframgångar 2010.

Hennes bror Thaksin eller hans partier har vunnit varje val sedan 2001. Hans anhängare i ”rödskjorterörelsen” är som väntat starkt kritiska till kuppen, men säger att de inte har några omedelbara planer på protester mot arméns maktövertagande. De som protesterade i Bangkok i torsdags skingrades av militären.

Källa:TT-Reuters

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report