Hon ska bygga upp Kayak i Norden

Ons 28 maj, 2014 - 10:39

Kayak är en av världens största resesökmotorer, men medan man är ett riktigt ”house-hold brand” i USA, har tjänsten verkligen smugit igång i de nordiska länderna. Den svenska sajten Kayak.se har till exempel funnits sedan 2008 utan att ha gjort större väsen av sig.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Men nu ska det bli ändring på det. Travel Report träffar Loella Pehrsson, ny nordisk marknadschef, i Stockholm på bolagets pr-byrå A.W.B. Hon började på Kayak 2012 och har egentligen haft sin roll sedan i september 2013, men det är alltså först nu som en regelrätt nordisk marknadsstrategi kickar igång på allvar. Det visar sig till och med att vår intervju är hennes allra första.

– Vi kör igång nu i juni 2014 och satsar i första hand på pr-aktiviteter som är riktade mot bland annat bloggare och sociala medier, säger hon. Både varumärket och den tekniska plattformen är moget för Norden nu, och vi ser att det finns utrymme att ta en bra position på marknaden.

Kayak grundades 2004 av bland andra medgrundaren till Expedia, som i dag får räknas som en av de stora konkurrenterna, Momondo är en annan. I dag ägs Kayak av Priceline Group, som dessutom äger bland annat Booking.com, Priceline.com, Agoda.com och Rentalcars.com. I Europa finns huvudkontoret i Zürich och ett kontor ligger i London. Men Loella Pehrsson jobbar själv från Kayaks europeiska teknologicenter i Berlin – någon fysisk svensk eller nordisk närvaro finns inte inplanerad ännu.

– Vi har en tajt och central internationell organisation vilket håller effektiviteten hög, så jag ser inte något behov av ett lokalt kontor. Vi börjar med att satsa på Sverige nu och ser hur intresset sprider sig. Sverige är en bra testmarknad med ressugna och teknikvana konsumenter. I USA är vi den största tjänsten, och det senaste året har vi ägnat åt att bygga samma typer av relationer med svenska partners. Totalt har vi nu till exempel över 500 000 kvalitetshotell, 550 flygbolag och alla de stora resebyråerna.

Finns det någon uttalad strategi eller målsättning med den nordiska satsningen?

– Vi kommer att jobba på att bygga upp varumärket och öka kännedomen tillsammans med trafiken. Här tror jag att vi har jobbat fram en bra strategi för PR-satsningen ihop med A.W.B.

Sökmotorerna spelar in. Kommer ni att satsa mer på sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring?

– Som ett onlineföretag är detta såklart viktigt och vi har ett duktigt centrala team som sköter detta. Vi har också många återvändande användare som specifikt gillar vår produkt och kommer tillbaka gång på gång.

Finns det något nytt i tjänsten?

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla våra tjänster och har ett gäng nyheter på gång. Vi har till exempel redan appar till alla mobila plattformar men lanserar nu snart även en ny webb-version till surfplattor, där vi ser att användandet ökar drastiskt. Annars är jag själv en flitig användare av vår tjänst Prisprognos när jag bokar, för att få tips om priset kommer att stiga eller sjuka, och MyTrips när jag är ute och reser för att samla all reseinformation på ett ställe och hålla koll på förseningar och gateändringar. Sen är det praktiskt att man hos oss själv kan sy ihop sin paketresa med flyg och hotell och sedan välja vart man vill boka.

Kan du säga någonting om siffrorna i Sverige och vilka mål som finns uppsatta?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi är ett börsnoterat bolag så vi kan inte gå ut med siffror. Däremot kan jag säga att det ökar.

Tror du att den fysiska resebyrån kommer att försvinna i framtiden?

– Det tror jag inte. Det finns fortfarande ett behov för den typen av service.

Har du något bra Berlintips?

– Ja, Cantina in der Bar Tausend är riktigt bra. De kör asiatisk och ibero-amerikansk mat i en fantastisk blandning med skön David Lynch-stämning i restaurangen och baren. Absolut värt ett besök!

Namn: Loella Pehrsson
Ålder: 29 år
Familj: Mamma, pappa, två systrar och en hund
Uppväxt: Enskede, Stockholm
Bor i: Kreuzkölln, Berlin
Gör: Kayak Market Manager Nordics (Sverige, Danmark, Finland, Norge)
Bakgrund: Flyttade till Berlin år 2011 och har arbetat på Kayak sedan år 2012 i olika roller. Började som Localization Manager Sweden för att sedan bli projektledare inom marknadsanalys till nuvarande tjänst som Market Manager Nordics. Arbetade tidigare inom filmbranschen som Head of Distribution på Studio S Entertainment och Njutafilms.

TEXT OCH FOTO: CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

ANNONS: