Travel Report fick som enda branschtidning följa med Norwegians vd Bjørn Kjos till USA för att officiellt inviga sina nya linjer till Oakland och Los Angeles. I den rymliga Premium Economy-klassen ombord Boeing 787 Dreamliner, flight DY7063 mellan Oslo och Oakland fick vi möjlighet att prata lite om framtidens vidare expansionsplaner. Kjos lovar mycket men är hal som en ål när det kommer till konkreta destinationer.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Vad ska du göra i USA?

– Jag ska göra en del intervjuer och föredrag i San Francisco och LA, och så är det officiell öppning av Oakland- och LA-rutterna.

Ni har flugit på Oakland i en dryg månad nu. Hur ser det ut hittills?

– Det ser väldigt bra ut tycker jag. Det finns ett stort intresse.

Är utmaningen nu att attrahera amerikanska resenärer också?

– Precis, vi ska ju ha passagerare bägge vägar, det är viktigt. Vi vill gärna ha amerikaner till Skandinavien och jag ska ha en del möten med folk som kan påverka turismen där. Vi pratar med handelskammare och kör föredrag. Vi har ingen traditionell marknadsförings-kampanj i USA, utan det är word-of-mouth och viss digital annonsering som gäller. Det har fått bra genomslag, särskilt när de stora flygbolagen har försökt stoppa oss. Nu vet många amerikaner att de kan flyga Norwegian väldigt billigt.

Det känns som att det lugnat ner sig lite nu med Dreamliner-problemen?

– Ja det har blivit mycket bättre, men det är inte bra förrän problemen är helt borta.

Vad strular nu?

– Det dyker alltid upp småfel på flygplan, men det som är vårt problem är att det skulle behövas fler lager med reservdelar på destinationerna dit vi flyger så att vi inte blir stående. Det kräver också ny kompetens – Dreamlinern är ju som en stor iPad. Är du van att reparera 1990 års bilmodeller har du naturligtvis vårt att jobba med 2013 års modell. Man har liksom hoppat över en generation, och det tar tid för alla att hinna ikapp.

Ni ansöker nu om tillstånd att flyga på USA med ert irländska dotterbolag?

– Ja, vi behöver ett EU-tillstånd för att kunna flyga österut mot Asien. Till USA är det egentligen inga problem, där har vi Open Skies.

Och det är österut ni vill.

– Ja, vi ska flyga mer på Asien, Sydafrika och Sydamerika.

Och det finns konkreta planer?

– Ja, det finns det planer på.

Har du en tidsuppfattning?

– Vi får en ny Dreamliner 2015 och de större 787-9 kommer 2016. Då flyger vi mer på Asien och Sydafrika.

Vilka destinationer blir det i Asien?

– Vi kommer flyga på de stora destinationerna i Kina, Hong Kong.

Till och med Singapore?

– Det kommer … också komma.

Och Sydafrika?

– Det är en typisk destination vi kommer flyga på, ja.

Du nämnde Sydamerika också?

– Det är stor och växande trafik till Sydamerika från Europa, inte minst Brasilien och Argentina.

Så den här expansionen kan vi vänta mellan 2016-2020?

– Ja, precis.

Känner du att du kan utmana en sovande bransch i USA?

– Det är precis det vi gör. De vill inte ha konkurrens, så när vi flyger för halva priset blir det bråk! Det är väldigt dyrt att flyga över Atlanten. Ta Delta till exempel, de har en snittålder på sin flotta på 22-23 år – de planen hade passat bättre på museum. Du skulle aldrig överleva i Europa med en så gammal flotta. Men varken de eller SAS vill ha konkurrens. Då är det bättre att försöka stoppa oss.

Hur gör de det?

– Med alla möjliga medel. De försöker påverka politikerna tillsammans med fackförbunden så att vi inte ska kunna flyga på USA från det irländska bolaget. Men vi flyger ju redan till USA med den norska licensen, så det är egentligen en miss.

Ryanair städar och kör kanske long-haul framöver. Ser du dem som en tuff konkurrent i så fall?

– Det är bara bra att vi inte är ensamma, det är tufft att vara ensam! Nu är det i och för sig väldigt svårt att få tag i flygplan som man kan använda long-haul på en lågkostoperation. Vi menar att det bara är A350 och Dreamliner du kan flyga tillräckligt billigt med.

Inte A380?

– Nej, den är alldeles för stor. Lika låg sätekostnad på en Dreamliner som en 380, men risken med en 380 är betydligt högre. Bränsleförbrukning i Dreamlinern slår också det mesta. Jämfört med A340 sparar vi ungefär 15 miljoner dollar om året bara i bränsle. De flyger väldigt billigt, de nya planen.

Jag menar att man ska etablera ett forskningskluster på Arlanda kring alternativa flygbränslen. Vad tror du om det?

– Det är bra. Vi kommer i framtiden att flyga på en blandning, men i dag är biobränslet för dyrt. Dessutom måste flygplatserna kunna distribuera det. Jag menar att alla borde betala för utsläppen, men så är det inte i dag. Då skulle det tvingas fram.

Tror du lagstiftning är rätt väg att gå?

– Det har man försökt, men då vägrar USA och Asien vara med på det, och så blir det ändå bara Europa som genomför det vilket bidrar till en skev konkurrenssituation.

Lite som man riskerar nu med svaveldirektivet inom sjöfarten.

– Ja och det blir också fel. Du måste ha alla med dig. Jag menar att alla bör betala för sina utsläpp.

Många menar att det blivit för billigt att flyga, att det är det som är problemet. Vad säger du om det?

– Problemet är att många flyger med för gamla flygplan som använder väldigt mycket bränsle. 22 år gamla plan förbrukar nästan dubbelt så mycket bränsle per passagerare som våra plan. Det är det som är problemet. Om alla flög moderna plan kunde man begränsa klimatpåverkan dramatiskt. Byt till moderna flyg och betala för utsläppet så att vi snart kan flyga på en blandning av biobränsle och vanligt bränsle. Det är min lösning. Men att hindra folk att resa tror jag inte är framtiden. Jag tror det är fel. Flyget skapar kommunikation över hela världen och ska vi undvika krig handlar det om att kommunicera. Jag tror det är helt fel att göra flyget dyrt så att bara de rika har råd igen. Det är jag helt motståndare av.

Kommer vi se mer USA för er del?

– Vi kommer nog flyga mer på USA, för det är en väldigt spännande marknad. Vi har tittat på flera destinationer som är intressanta.

Men du menar att vi bör fram emot den asiatiska expansionen först och främst.

– Ja, det är det den som är riktigt intressant.

CHRISTIAN VON ESSEN

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report