Tågstrejken drabbar pendeltågen

Ons 11 jun, 2014 - 7:02

Tågstrejken trappas upp rejält av facket Seko.

På midsommarafton tas även all personal inom Stockholms pendeltågstrafik och Krösatågen i södra Sverige ut i strejk.
– Jag tycker att det är helt bedrövligt. Alla de som pendlar dagligen kommer ju hamna i det läget att man får ta bilen, säger Ola Söderström, 54, från Stockholm till TT.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Sedan konflikten inleddes i måndags förra veckan har tågtrafik med Öresundstågen i södra Sverige och Snälltågen mellan Malmö och Stockholm ställts in. Dagligen har över 75 000 passagerare drabbats. Om Sekos nya varsel träder i kraft på midsommarafton påverkas hundratusentals resenärer som använder pendeltågstrafiken i Stockholm och Krösatågen i Småland.

Fortsatta samtal
– Vi gör det här för att få i gång förhandlingar med Almega, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.
Ett ”förvånande” och ”starkt” varsel, anser arbetsgivareorganisationen Almega:
– Vi har båda samma målsättning, men man måste ju även diskutera medlen. Man kan inte enbart sätta ett tak, säger chefsförhandlaren Beata Hammarskiöld.
På tisdagskvällen träffades Almega och Seko i Stockholm och ett nytt möte ska hållas på onsdagsmorgon. Medlarna, som bett parterna att reda ut en rad punkter, förväntar sig en rapport före lunch.
– Vi har rett ut vissa saker och kommit en bit på väg. Det handlar om detaljer, det är väldigt komplicerat med alla arbetstidsregler, sade Beata Hammarskiöld till TT.

Men gapet stort
Fackförbundets krav är att tågoperatören Veolia ska gå med på ett tak för hur många produktionstimmar de timanställda får arbeta under ett år, samt att timanställning efter ett år ska omvandlas till tillsvidareanställning.
Veolia lade i söndags ett förslag om en personalpool med tillsvidareanställda med en uppluckring vad gäller helgarbete.

Seko förkastade det.
– Man vill ju luckra upp kollektivavtalet ganska ordentligt. Vad vi vill är att få ordning på anställningsformerna. I det avseendet står vi en bra bit ifrån varandra i den här förhandlingen, säger Janne Rudén.
Svenska Elektrikerförbundet har varslat om sympatistrejk och tar ut de medlemmar som arbetar inom installationsavtalets tillämpningsområde i Tanumshede vid bygget av ett nytt shoppingcenter.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report