Fritidsresor underlättar hotelletandet

Ons 18 jun, 2014 - 22:30

Jag och min fru är matintresserade (jag är mest intresserad av att äta maten, men ändå). Oundvikligen föder detta intresse en allt större medvetenhet kring vad vi egentligen stoppar i oss – särskilt med barn i huset. Därför är det nästan bara ekologiska produkter som numera landar i varukorgen. Utbudet är relativt bra här i Stockholm, priserna skiljer sig inte extremt mycket och det är förhållandevis enkelt att följa de etiketter och certifieringar som finns.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Men sen går vi hem och bokar charterresan. Och då är allt som bortblåst! Det finns inga tydliga markeringar gällande vad som är smarta miljöval, vilka flygbolag som flyger CO2-snålt eller vilka charterhotell som är kunniga inom förnybar energi, vattenförbrukning eller avfallshantering. Vi hittar ett barnvänligt hotell till ett bra pris och kör. Och jag tror inte att vi är unika på något sätt. Men nu är det dags att flytta medvetenheten även till resorna vi lägger i varukorgen.

Jag har tjatat om den här frågan till min omgivning med misstanken om att det inom kort kommer att dyka upp miljömärkningar som en naturlig del även av shoppingturen på resesajterna. Nu har i alla fall Fritidsresor valt att underlätta letandet en smula genom att tydligare lista de hotell som erhållit en ISO 14001 miljöcertifiering.

Dessutom listar man säsongsvis alla hotell som hållbarhetscertifierats enligt Global Tourism Sustainability Council och Travelife. Hotellen är många, och de har i och med hållbarhetsarbetet även garanterat goda arbetsvillkor åt sina anställda – vilket var nästa punkt på min lista.

Nu blir mitt kommande projekt istället att tjata om maten på hotellen: Hur kan vi garanteras en välsmakande och samtidigt och ekologisk hållbar matupplevelse på charterhotellet? Tips mottages tacksamt!

Christian von Essen
Chefredaktör Travel Report
christian@travelreport.se


Följande säger Fritidsresor själva om sitt arbete:

– Fritidsresor har tydliga riktlinjer i sina samarbetsavtal för leverantörer vad gäller etik.
– Fritidsresor har en uppförandekod för underleverantörer.
– Alla Fritidsresors leverantörer undertecknar ett hållbarhetskontrakt.
– Fritidsresor genomför hållbarhetsrevisioner av hotellen för att följa upp företagets uppförandekod för leverantörer.
– Fritidsresor är första nordiska miljöcertifierade charterarrangören (ISO 14001).
– Cirka 80 procent av Fritidsresors resenärer flyger idag med miljöcertifierade flygbolag.
– Världens första charterflygbolag med miljöcertifiering var Fritidsresors: TUIfly Nordic, 2009.
– Alla Blue Village-hotell vid Medelhavet och Kanarieöarna är ISO14001-certifierade.
– ISO-certifiering av alla Blue Star hotell pågår och beräknas vara klar 2014.

SENASTE NYTT

ANNONS: