Tågstrejken över efter uppgörelse

Tor 19 Jun, 2014 - 7:04

Parterna i den tågkonflikt som pågått sedan i början av juni har enats om en uppgörelse.

Därmed avbryts strejken som hotat skapa kaos i midsommartrafiken. Seko talar om ”en historisk seger” medan arbetsgivarna menar att de tvingats ge efter för fackets press.
Konflikten har framförallt gällt hur tågföretagen får bemanna med timanställda, samt fackets krav på att timanställda ska erbjudas tillsvidareanställning då de har jobbat i ett år.
Kvällens uppgörelse innebär inga begränsningar av användandet av timanställda – däremot ett rejält lönepåslag för den gruppen, vilket i praktiken gör det olönsamt att inte fastanställa personalen, enligt Seko.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Hotet bet
Arbetsgivarorganisationen Almega håller med om att tillsvidareanställning är att föredra. Men chefsförhandlaren Beata Hammarskiöld är missnöjd med hur avtalet kom att se ut.
– Skälet är att det kan få konsekvenser som att en nyutexaminerad 19-åring får högre lön än en tillsvidareanställd som jobbat i 40 år, säger hon.
Det som ändå fick Almega att acceptera medlarnas bud var hotet från Seko och flera andra LO-förbund om en utvidgad konflikt.
Sekos ordförande Janne Rudén anser att varslen varit i ”rimlig omfattning” men bedömer samtidigt att de haft stor betydelse för att få till det nya avtalet, som han säger, bara är början.

Ett märke
– Vi har satt ett märke på svensk arbetsmarknad när det gäller de här frågorna om osäkra anställningar, om visstid, om timanställningar, om deltid, säger han.
Konflikten startade den 2 juni då Seko tog ut medlemmar vid Öresundstågen och Snälltåget i strejk. Sedan tisdagen omfattar strejken också Kustpilen i Småland och Östergötland. Om ingen lösning hade träffats skulle konflikten ha trappats upp under midsommarafton, vilket hotade att stoppa all pendeltågstrafik i Stockholm, med hundratusentals passagerare om dagen, samt Krösatågen i Småland.
Med uppgörelsen avbryts alla konfliktåtgärder. Första Öresundståg som lämnar Malmö C i morgon blir tåget mot Göteborg klockan 13.08.

Fakta: Uppgörelsen i korthet
Lönerna för de timanställda höjs från ingångslön till en genomsnittlig nivå för respektive yrkesgrupp på avtalsområdet.
Lönehöjningarna för timanställda möjliggörs genom att fastanställd personal får avstå en del av den avtalade löneökningen.
Arbetsgivarnas användande av tim- och visstidsanställda begränsas inte. Men grundformen för anställningar ska vara tillsvidareanställning på heltid.

Källa: TT, Seko, Almega

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report